Nemoguće

Šefica poslaničke grupe pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila rekla je da je na Kosovu nemoguće govoriti o bilo kakvom kompromisu ili davanju nečega Srbiji, jer je ta ideja dovela do izuzetno opasnih projekata kao što je razmjena teritorija, prenosi Ekonomija onlajn.

Kusari-Lila smatra da svaki sporazum sa Srbijom mora biti zasnovan na vrednostima i principima koje imaju zemlje EU.

 „Svi smo do sada razumeli da se ne može govoriti o bilo kakvom kompromisu sa Srbijom, u smislu da se Srbiji da nešto, jer je ta ideja dovela do izuzetno opasnih implementacija prije tri godine, uz teritorijalnu razmjenu kao jednu od ideja koja bi Balkan mogla da odvede u novi rat. Važno je razmisliti o tome šta se dogodilo 23 godine od kada se čini da se i dalje gubi fokus na tome ko je bio agresor, a ko žrtva. Sve u vezi sa sporazumom zasnovano je na vrednostima i principima koje imaju i zemlje EU. Imali smo zahtjeve ili je bilo razgovora koji bi čak mogli da dovedu u pitanje ustavnu realnost na Kosovu i naravno svi su neprihvatljivi”, kazala je ona.

Ona je istakla da Srbija nije zainteresovana za stabilnost u regionu i da Kosovo ne treba da bude talac toga, već je neophodno pravilno funkcionisanje i razvoj. Kako je navela, nada se da će Srbija razmisliti o unapređenju odnosa sa Kosovom.

„Stabilizacija regiona znači međusobno priznanje Kosova i Srbije i suočavanje sa prošlošću. Ovakvim postupcima Srbije i ovakvim pristupom koji danas imaju u odnosu na svoje pozicioniranje uz Rusiju u agresiji koju je izvršila na Ukrajinu, pokazuje se da je ona daleko od istinskih evropskih vrednosti. U tim okolnostima, Kosovo ne može da ostane talac Srbije“, rekla je Kusari-Lila.

Poslanik Demokratske partije Kosova Hajdar Beqa rekao je da je posljednji kompromis koji je Kosovo imalo za proglašenje nezavisnosti Ahtisaarijev paket. Beqa je dodao da je na aktuelnoj Vladi da ozbiljnije pristupi dijalogu i da se ne bavi tehničkim pitanjima.

„Zaista, jedini kompromis koji ostaje da se napravi između Kosova i Srbije je međusobno priznanje i konačni dogovor. Vrijeme drugih kompromisa je prošlo. Aktuelnoj vlasti ostaje da ozbiljno shvati dijalog i da se ne bavi tehničkim. Aktuelna vlast nema nikakvu viziju, strategiju ili koncept. Jedini stav Kosova treba da bude sporazum o međusobnom priznavanju dvije zemlje. Kosovo treba da se pozicionira za konačni sporazum sa obostranim priznavanjem i nemamo vremena za gubljenje tehničkim sporazumima“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online