Veliki problem

Bivši ministri zdravlja na Kosovu Ferid Agani i Armend Zemaj izrazili su zabrinutost zbog odlaska sve većeg broja ljekara sa Kosova, istakavši da zdravstveni radnici svoju budućnost traže u inostranstvu zbog neizvesnosti ekonomskog blagostanja i niskih plata, prenosi Ekonomija onlajn.

Agani je rekao je da je odlazak ljekara sa Kosova jedan od najvećih problema sa kojima se sektor zdravlja suočava.

„Odlazak ljekara sa Kosova i odlazak na rad u druge zemlje i napuštanje zdravstvenog sistema je jedan od najvećih problema sa kojima se susreće zdravstvo i nažalost institucije potcenjuju ovaj problem. Razlog zašto se to dešava je taj što su mladi ljekari izgubili profesionalnu perspektivu. Neizvesnost ekonomskog blagostanja, izuzetno niske plate naterale su zdravstvene radnike da svoju budućnost vide u inostranstvu, što predstavlja tragediju u pogledu pružanja zdravstvenih usluga stanovništvu“, naveo je Agani.

Zemaj odlazak ljekara sa Kosova vidi kao prilično uznemirujući, jer oni, kako je istakao, nemaju podrške Vlade i Ministarstva zdravlja.

„Ne vidimo nikakve poteze. Da ova vlada barem pokuša da sačuva mozak ili zadrži zdravstvene radnike na Kosovu. A ovo je zabrinjavajuće zbog nedostatka zakona o platama, finansijske podrške i onih koji zaslužuju podršku. I to je situacija koja se razvija, a posebna je zabrinutost zbog kontinuiranog odlaska ljekara", rekao je Zemaj.

Prema Zemajevim riječima, situacija u bolnicama je prilično uznemirujuća jer nedostaju esencijalni lijekovi, a liste čekanja su već prešle svaku granicu, što je dovelo do kolapsa zdravstva.

„Dovoljni kapaciteti su nasleđeni iz dobrog posla koji je obavljen tokom pandemije. Ali sada nam je potrebna odgovornost, potrebna nam je sposobnost da savladamo probleme koje građani imaju, posebno u pružanju zdravstvenih usluga. Ali to ne vidimo ni od vlade, a još manje od ministra i Ministarstva zdravlja. Situacija je takva koja predstavlja sasvim realne svakodnevne pritužbe, svakodnevne izostanke, bilo sa liste esencijalnih lijekova, što je proširena lista zdravstvenih usluga. Liste čekanja su već došle do krajnosti u čekanju i problemima koji se javljaju i koje ste videli kako na onkološkoj klinici tako i na drugim klinikama koje su već otišle do kolapsa u zdravstvu“, zaključio je Zemaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online