Najviše novčanica od 100 eura

Zbog velike količine lažnog novca u opticaju, neka preduzeća su odlučila da ne prihvataju kovanice od dva eura ili novčanice od 200 i 500 eura a među njima je najviše naftnih kompanija, prenosi Koha.

Prema rečima zvaničnika Agencije za forenziku Volce Mavriqi, na Kosovu se najviše falsifikuje i cirkuliše metalni kovani novac od dva eura i novčanice od 100 eura.

„U periodu januar-maj 2021. i 2022. godine, najviše falsifikovana novčanica je novčanica od 100 eura. Prošle godine je bilo više falsifikovanog novca, dok se ove godine malo smanjuje. Međutim, i dalje postoji veliki broj falsifikovanih novčanica sa posebnim akcentom na kovanice“, rekla je ona.

Potparol Centralne banke Kosova Kushtrim Ahmeti kaže da falsifikovanje novca "predstavlja opasnost po ekonomiju zemlje i da ima negativne efekte na društvo ali i na povećanje cijena".

„Falsifikovanje novca je krivično djelo koje konstantno predstavlja rizik za privredu svake zemlje bez izuzetka i predstavlja finansijski gubitak za društvo. Štetni efekti koje lažni novac izaziva u društvu imaju veze sa smanjenjem vrednosti pravog novca, povećanje cijena (inflacija) usled kruženja više gotovine u privredi kao rezultat veštačkog i neovlašćenog povećanja novčane mase“, kaže Ahmeti.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore