Zabrinjavajuće

U prvih šest mjeseci ove godine posao u javnim zdravstvenim ustanovama napustilo je 108 ljekara, a predsjednik Komore ljekara Kosova Pleurat Sejdiu smatra da je odlazak ljekara sa Kosova zabrinjavajući, prenosi Koha.

On je podsjetio da sa Kosova odlaze i ljekari na specijalizaciji zbog loših uslova za sticanje znanja i veština.

"Broj onih koji odlaze premašiće sve prognoze za ovu godinu, a do kraja godine će više od 220 novih lekara otići sa Kosova. Ovo je alarmantno", rekao je on.

Ministar zdravlja Rifat Latifi smatra da je bjekstvo ljekara sa Kosova fundamentalni problem za zdravlje. Iako kaže da radi na stvaranju boljih uslova za zdravstvene radnike, istakao je da nikada neće moći potpuno da bude zaustavljen odliv mozgova.

"Odluka ljekara ili medicinske sestre da ostane na Kosovu ili da ode u inostranstvo je veoma složena. Da promjenimo sve, da izgradimo sve nove centre i ostvarimo sve programe koje naša strategija i vlada imaju pred sobom, nećemo moći potpuno da zaustavimo odlazak ljekara", naglasio je Latifi.

Najbolje rješenje za sprečavanje odlaska medicinara, prema riječima direktora Kliničke univerzitetskog centra Valbona Krasniqija jeste usvajanje Zakona o platama.

"Ono što je najpotrebnije je zakon o platama gdje će zdravstvenim radnicima biti obezbjeđena i zagarantovana pristojna plata u odnosu na školovanje koje su završili i posao koji obavljaju u zdravstvu pacijenata. To je najbolji način i signal da zdravstveni radnici znaju da su potrebni. Pravo je svakog pojedinca i ljekara i medicinskih sestara, da teži najboljem mogućem za svoju profesiju i svoju porodicu. Ali, ono što nam je u ovoj fazi najpotrebnije je usvajanje Zakona o platama gdje bi zdravstveni radnici našli svoje zasluženo mjesto", rekao je on.

Zabrinutost zbog odlaska zdravstvenih radnika iz javnog sektora izražavaju i iz Udruženja za zaštitu prava pacijenata.

Besim Kodra iz ovog udruženja ističe za Kosovo press da se odlaskom ljekara povećavaju liste čekanja, a smanjuje kvalitet zdravstvenih usluga.

"Ovo nesumnjivo stvara poteškoće jer će se povećati liste čekanja, s druge strane građani koji imaju zdravstvene probleme ne mogu da ih riješe zbog nedostatka kadrova koji te potrebe moraju ispuniti, a to nesumnjivo utiče i na opšte zdravlje građana. Država treba da razmisli o tome i da radi na podizanju kvaliteta zdravstvenih usluga i uslova rada za te zdravstvene radnike kako bi ovde mogli da rade za misiju za koju su obučeni i koja je potrebna pacijentima", naglasio je Kodra.
 
Izvor: Kosovo Online/Koha ditore