Fer i očekivana odluka

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Adnan Rustemi izjavio je da će najavljeni reciprocitet u vezi sa ličnim kartama ojačati poziciju Kosova u dijalogu, navodeći da sve dok zvanični Beograd ne prizna kosovska dokumenta, ne mogu biti priznata ni dokumenta Srbije, prenosi Klan Kosova.

Rustemi kaže da će se samo tretiranjem Kosova kao ravnopravne strane u dijalogu sa Srbijom postići obostrano priznanje koje će, prema kako navodi, biti u centru i oko koga će se rješavati sva pitanja među stranama.

On je rekao da su i međunarodni predstavnici, uključujući američkog predsjednika Josepha Bidena i njemačkog kancelara Olafa Scholza, naveli da će sporazum sa Srbijom biti zasnovan na priznanju.

"Priznanje ne znači samo strukturu sporazuma, priznanje je centralni princip oko kojeg će se rješavati sva pitanja između strana. Doprinos u ovom pravcu je i princip reciprociteta, jer Kosovo treba da bude tretirano kao ravnopravna strana, a ne kao što je tretirano u prošlosti", kaže Rustemi, predsjednik parlamentarnog odbora za zakonodavstvo.

On je ocjenio da odlukom Vlade Kosova o reciprocitetu ličnih karata sa Srbijom štiti pravni poredak i ustavnost Kosova.

"To je fer i očekivana odluka. Reciprocitet je princip međunarodnog prava i princip koji karakteriše odnose među državama, a još više za Pokret Samoopredjeljenje koji neprestano govori da će reciprocitet biti glavni princip svakog odnosa sa Srbijom, ali i sa drugim državama. Smatram da je to pravedna odluka, u odbranu ustavnosti i našeg pravnog i ustavnog poretka, pored odbrane interesa Kosova. Nije se moglo očekivati drugačije od Vlade Kosova, koja ima tu odgovornost. Naravno, sve dok srpska država ne prizna dokumente Kosova, naravno ne mogu biti priznata ni dokumenta Srbije", rekao je Rustemi.

O mogućim posljedicama koje mogu nastati kao rezultat reciprociteta, Rustemi kaže da sve dok Srbija ima diskriminatorski i uvredljiv pristup građanima Kosova, institucije Kosova nemaju drugo rješenje osim reciprociteta.

"Žao mi je što govorimo o nekoj vrsti negativnog reciprociteta, želeo bih da govorim o pozitivnom reciprocitetu, u smislu da Srbija priznaje kosovska dokumenta, a onda Kosovo priznaje dokumenta Srbije, Srbija priznaje registarske tablice Republike Kosova, pa Kosovo da prizna registarske tablice Srbije, pa Srbija da prizna Republiku Kosovo, pa Kosovo da prizna Republiku Srbiju. Ali sve dok srpska država ima takav diskriminatorski i ofanzivni pristup, kosovske institucije nemaju drugog izbora", naveo je Rustemi.

On je naglasio potrebu Kosova da "pogura" Berlinski proces do pune integracije u Evropsku uniju i da je to put kojim Kosovo treba da ide u pogledu regionalnih odnosa.

"S jedne strane, Berlinski proces je proces ka EU, s druge strane je proces koji je osmislila EU i koji ravnopravno tretira strane. U međuvremenu, to nije alternativna opozicija 'Otvorenom Balkanu', ali kao što smo rekli, 'Otvoreni Balkan' je ideja koja je rođena u Srbiji i naravno opozicija je procesu evropskih integracija i Berlinskom procesu. Kosovo nema drugog načina nego da prati ovaj proces", rekao je Rustemi.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova