Identifikacija neregistrovanih vozila

Od marta ove godine na motornim vozilima na Kosovu postavljeno je preko 117,000 naljepnica. To je urađeno kroz projekat Biroa za osiguranje Kosova i Ministarstva za infrastrukturu u cilju identifikacije neregistrovanih motornih vozila.

Prema Birou za osiguranje, ovo je donelo pozitivan efekat na sektor osiguranja.

„Ističemo da imamo pad broja nezgoda koje su se desile i prijavljene za period od početka postavljanja naljepnica za 7,5%, dok je na nivou od 10,7% zabilježeno smanjenje prijavljenih šteta za isti period, počev od 15.03.2022. godine do sada, što predstavlja izuzetno pozitivan efekat u povećanju nivoa odgovornosti i povećanju bezbjednosti učesnika u drumskom saobraćaju, s obzirom na to da ova informacija obuhvata kratak izvještajni period“, kaže BKS za Kallxo.

Realizacija projekta postavljanja nalepnica počela je 15. marta u cilju identifikacije neregistrovanih automobila.

Sami Mazreku, direktor Biroa za osiguranje Kosova, u odgovoru Kallxo rekao je da građani neće dodatno plaćati za postavljanje nalepnica.

Naime, Memorandum o saradnji u sprovođenju projekta postavljanja registarskih naljepnica na stakla vozila, u cilju smanjenja neregistovanih vozila na Kosovu, potpisan je 14. marta ove godine u Prištini. Prva naljepnica svečano je postavljena dan kasnije.

Memorandum su potpisali guvener Centralne banke, Fehmi Mehmeti, zamjenik ministra za životnu sredinu, prostorno planiranje i infrastrukturu, Hysen Durmishi, direktor Kosovskog bezbjednosnog biroa, Sami Mazreku i Genc Hamzaj iz Agencije za civilnu registraciju.

Ovaj projekat je najavljen i početkom godine, kada je kao datum njegove realizacije naveden 1. mart.

Izvor: Kallxo/Kossev