Član Predsjedništva PDK

Član Predsjedništva Demokratske partije Kosova Blerand Stavileci izjavio je da se Strategija energetskih projekata koju je izradila Vlada Kurtija nije usklađena sa novim okolnostima na Kosovu i u regionu što će se odraziti na građane, prenosi Ekonomija onlajn.

Stavileci je u objavi na Facebooku naveo da nedostaci otkriveni u ovom projektnom dokumentu Vlade još jednom dokazuju nedostatak dugoročne vizije za energetiku, kao i neuspjeh u planiranju mjera za prevazilaženje kratkoročnih poteškoća, počevši od teške zime.

"Dva principa bilo koje strategije bi trebalo da budu sigurnost snabdjevanja i pristupačnost cijena energije. Sigurnost snabdjevanja i dalje ostaje kritična i zavisiče od uvoza, dok će cene biti formirane na štetu domaćinstava i preduzeća", rekao je on.

Kako je istakao, i jedno i drugo treba posmatrati kao dvije strane istog novčića, neodvojive i komplementarne, dodavši da nema energetske bezbjednosti i nacionalne bezbjednosti bez održive sigurnosti snabdjevanja.

"Ova zima predstavlja ozbiljnu prijetnju za sve. Dakle, barem u ovoj veoma važnoj temi, ozbiljnost Vlade ne bi trebalo da izostane, ali, nažalost, ona je nedostajala u gotovo svim prethodnim situacijama", rekao je Stavileci.
 
Izvor: Kosovo Online