Lider Demokratske stranke

Lider Demokratske stranke Sali Berisha pozdravio je rezoluciju u kojoj se osuđuje genocid u Srebrenici istakavši da se predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za ratne zločine treba suditi u Hagu, prenosi Reporteri.

Berisha je optužio vladajuću većinu da je rezolicija sastavljena "teškog srca" jer štite predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Genocid kao najgnusniji, najteži oblik zločina protiv čovjeka i čovječnosti mora me dovesti ovdje da najvećom snagom osudim srpsko varvarstvo nad bosanskim narodom i srpsko varvarstvo u regionu. Nakon što ste odbacili rezoluciju opozicije prije mjesec dana, doneli ste rezoluciju koju cenim jer osuđuje genocid. Ali vaša rezolucija je odluka dvoumnih ljudi. S jedne strane osuđujete genocid, ali s druge strane namerno skrivate ideologa, arhitektu genocida u Bosni Slobodana Miloševića i Raminog brata Vučića", istakao je Berisha.

On je naglasio da se trenutna vlast u Albaniji ne usuđuje da optuži Vučića, već ga podržava.

"Vučić ima samo jednu državu a to je Hag. Ne samo da se ne usuđujete da tražite njegovo suđenje u Hagu, već činite sve da ga ograničite. Šta vas podstiče da ne budete otvoreni i svim srcem i dušom osudite najveći masakr koji Evropa poznaje od Drugog svjetskog rata? Odbijate da ga osudite. S druge strane, pričate o Ukrajini, ali prihvatate u Albaniji srpske dželate koji vam dolaze iz Beograda. Da li imate tajni turistički ugovor da prihvatite ubice? Zato je, naravno, neophodna rezolucija o osudi srpskog genocida, ali vi ste je doneli  slomljenog srca“, rekao je Berisha.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri