Posljednji smo u integraciji

Savjetnik za evropske integracije u Vladi Kosova Mehdi Sejdiu izjavio je da poslanici Evropskog parlamenta vrše pritisak na članice EU koje ne priznaju Kosovo da to učine i naveo da je Kosovo posljednje u evropskim integracijama ali ne svojom krivicom, već zato što ne postoji konsenzus unutar EU o tome kako pristupiti Kosovu, prenosi Koha.

Sejdiu je naveo da se narativ u vezi sa integracijom Kosova promenio, pošto se prije godinu dana nikada nije pominjalo uzajamno priznanje kao uslov, a ove godine jeste.

"Prije godinu dana uzajamno priznanje nikada nije pominjano kao uslov. Njemački kancelar je to rekao", naveo je Sejdiu.
 
On je rekao da pet zemalja članica EU ne priznaje Kosovo, ali da među njima tri priznaju njegova dokumenta.

"Posljednji smo u integraciji, ne zato što Kosovo ne sprovodi reforme, jer već šest godina sprovodimo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Svaku državu koja je napustila bivšu Jugoslaviju, EU je kolektivno priznala, a mi smo jedina zemlja u kojoj je unutar EU bilo nesuglasica oko priznavanja", rekao je Sejdiu.

Kako je naveo, zemlje članice Evropske unije u prošlosti su imale "negativan narativ o Kosovu", a to se promenilo dolaskom vlade Albina Kurtija.
 
"Nasljedili smo narativ gdje se kaže da postoji nazadovanje, kriminal, korupcija, nestabilnost i kako je Kosovo slaba zemlja", rekao je Sejdiu na KTV, koji smatra da se imidž Kosova u očima EU popravio.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore