Europski parlament danas je odobrio rezoluciju za Kosovo koju je predstavila izvjestiteljica EP-a Viola von Cramon.

Ovaj dokument je izglasan bez ikakvih prigovora u bilo kojem amandmanu. Od 637 zastupnika, njih 469 bilo je za, 96 protiv, a 72 suzdržana.



Izvjestiteljica za Kosovo Viola von Cramon iznijela je detalje iz izvještaja, ističući potrebu liberalizacije viznog režima za Kosovo, kao i njegov proces dijaloga sa Srbijom.

U ovom izvještaju govori o solidarnosti Kosova s Ukrajinom, vladavini prava, zahtjevu za provedbu odluke Ustavnog suda o manastiru Dečani, liberalizaciji viza i dijalogu sa Srbijom.

Jedna od tema, koja naravno nije izostala, je liberalizacija viza.

Njemačka je izrazila potrebu da se vizna liberalizacija dogodi što prije za Kosovo.

“Europski parlament i ja osobno više puta smo ponovili potrebu hitne liberalizacije viznog režima, koja se već neko vrijeme odgađa, uprkos činjenici da je Kosovo ispunilo sve kriterije. Svi građani Kosova zaslužuju živjeti u zemlji koja uživa puno međunarodno poštovanje i jasnu perspektivu europskih integracija!", izjavila je Von Cramon.

“Ključan element puta integracije u EU je dijalog između Kosova i Srbije koji vodi EU. Izaslanik EU-a, Miroslav Lajčak, ima našu punu podršku i postoji jedinstveno transatlantsko jedinstvo. Međutim, bez pravno obvezujućeg sporazuma o normalizaciji, prihvaćanje se neće dogoditi."

Izvor: Reporteri/info-ks.net