Iz ugla analitičara

Vlada Kosova ne želi da pregovara sa Srbijom o unutrašnjim stvarima Kosova, već sa kosovskim Srbima, koji su, nažalost, taoci i žrtve nesređenih odnosa Kosova i Srbije i treba što prije da prihvate uslove koje im Ustav Kosova garantuje, kaže za Kosovo onlajn analitičar Fadil Lepaja.

Kako Lepaja ističe, Srbi sa Kosova treba kroz kosovske institucije da brane svoje interese.

Dodao je da je potrebno riješiti sve odnose sa Srbijom i da reciprocitet u tom kontekstu predstavlja vrijednost, a ne prepreku.

"Koliko ja shvatam poteze Vlade Kosova, ona neće da prihvati da pregovara sa Srbijom o unutrašnjim stvarima Kosova. Ta pitanja ova vlada namjerava da riješi u dogovoru sa kosovskim Srbima. Do kosovskih Srba je da urede svoje odnose i da svoje interese brane i predstavljaju preko svojih institucija lokalnih i centralnih vlasti na Kosovu. Sa Srbijom je prioritet srediti sve otvorene probleme, i u tom kontekstu reciprocitet je vrijednost, a ne prepreka", rekao je Lepaja.

On je naglasio da bi Srbija stvarnjem boljih odnosa sa Kosovom, kao što je to uradila sa zemljama regiona, otvorila put ka Evropskoj uniji.

"Nažalost, kosovski Srbi su taoci i žrtve nesređenih odnosa između Kosova i Srbije, i Vučić bi po mom mišljenju trebalo da ima više obzira prema njima. Oni treba što prije da prihvate sve što im ustav Kosova garantuje, a Srbija da gradi nove odnose sa Kosovom kao što je to učinila sa Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom i ostalim federalnim jedinicama bivše Jugoslavije. Jer time otvara put i slobodnom pohodu na Balkanu i evropski put za Srbiju", dodaje Lepaja.

Prema njegovim riječima, Vučić treba da shvati da kritikujući reciprocitet on zapravo devalvira svoje stavove i svoju politiku.

"On šalje poruku da je ono što on nudi neprihvatljivo za bilo kog razumnog političara. Ili još gore, on nudi Kosovu nešto što on nikako ne prihvata za sebe, odnosno igra slabim kartama u pregovorima gdje posreduje Evropska Unija", smatra analitičar.

Lepaja je rekao da je zbog svega toga, reciprocitet mudra mjera Vlade Kosova, koja suočava Vučića sa samim sobom.

Kada su u pitanju registarske tablice Lepaja je kazao da srpska strana "skače sebi u stomak" pozivajući se na Briselski sporazum.

"Kosovski građani registruju svoja vozila na kosovske tablice, sve ostalo tretira se kao strano. Ovo je prilika za Srbiju i srpsku politiku da se preispita u hodu i da se definitivno orijentiše ka evropskim vrijednostima, jer više, u novoj konstalaciji nema mjesta ni za Titovo "nešto između" niti za (neo)kolonijalne odnose. Kosovo od prepreke može da postane odskočna daska koja može Srbiju najkraćim i najbržim putem uvesti u EU, i sve to zavisi od njenih odnosa sa susjedima, a prvenstveno sa Kosovom", zaključio je Lepaja.

Izvor: Kosovo Online