Predsjednik Partije pravde

Predsjednik Partije pravde Ferid Agani izrazio je uvjerenje da će ove godine Kosovo dobiti viznu liberalizaciju i pohvalio Kurtijevu Vladu za, kako je rekao, borbu protiv kriminala i korupcije. On tvrdi i da je pregovaračka pozicija Kosova u odnosu na Srbiju znatno povoljnija nego što je bila pre dolaska ove vlade, prenosi Ekonomija onlajn.

"Što se tiče kašnjenja vlade u dijalogu, mislim da u ovom aspektu možemo biti zadovoljni jer je pregovaračka pozicija Kosova u odnosu na Srbiju znatno povoljnija nego što je bila prije dolaska ove vlade. I mislim da je u narednom periodu potrebno postići veći stepen konsenzusa unutar zemlje sa međunarodnim faktorima, odnosno sa SAD. To je jedan od nedostataka vlade jer ne vidim da postižu visok stepen konsenzusa o velikim temama koje se tiču važnih reformi u našem društvu", rekao je Agani.

Agani je ocjenio da je slika Kosova u međunarodnoj areni počela da se mijenja čak i među onim zemljama koje su bile skeptične.

"Mislim da je zahvaljujući ozbiljnim naporima koje je Vlada Kosova uložila u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, slika Kosova počela da se mijenja u međunarodnoj areni i u pogledu zemalja koje su imale rezerve prema liberalizaciji viznog režima. Na dobrom smo putu i ne želim da trošim riječi o tome koliko je evropska zajednica bila nepravedna prema Kosovu po pitanju liberalizacije viza. Mislim da možemo očekivati dobre vijesti u narednim mjesecima", rekao je Agani.

On je istakao da, što se tiče Savjeta Evrope, da je to bio pravi postupak vlade što se prijavila i smatra da se sa preprekama sa kojima se suočava Kosovo mora suočiti radom i zalaganjem.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online