Premijer u Atini

Premijer Albin Kurti rekao je da je Zapadnom Balkanu definitivno potrebno oživljavanje Berlinskog procesa, ili kako ga je on nazvao, "Berlinskog procesa 2.0", zbog "ruskog fašizma" prema kome Kosovo ne može da bude neutralno, prenosi Albanian post.

Govoreći na okruglom stolu u Atini, a na kojem će govoriti i svjetski lideri među kojima i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, Kurti je potvrdio da Kosovo nalazi pokušava da promjeni narative.

"Kosovo je uspješna priča za ekonomski razvoj i demokratski kvalitet. Ali danas imamo pravi izazov da promjenimo naraciju. Imamo supersile koje žele da pokažu da je autokratija bolja za razvoj. Dakle, Kosovo pokazuje da sa ekonomskim reformama možete uspjeti da se ekonomski razvijete u demokratiji. Jer demokratija i razvoj idu zajedno", izjavio je on.

Kurti je pomenuo i stav Kosova u slučaju ruske invazije na Ukrajinu i istovremeno odbijanje Srbije da uvede sankcije Rusiji.

"Prvog dana osudili smo rusku invaziju. Ono što danas vidimo je ruski fašizam. Fašizam nije nešto što se dešavalo samo u Drugom svjetskom ratu. Danas vidimo ruski fašizam i u ovom trenutku ne možemo biti neutralni. Agresija Kremlja je bila smišljeni rat, dok evropska solidarnost nije stvar izbora, to je naša obaveza. Imamo Srbiju koja se ne pridružuje sankcijama, a ima jake veze sa Rusijom, ekonomske, istorijske, političke i kulturne veze. Stoga nam je potreban Berlinski proces 2.0. Polažem velike nade u vođstvo njemačkog kancelara Olafa Scholza. Sa njim u Berlinu i Josephom Bidenom u Vašingtonu, možemo da uspemo", rekao je Kurti.

On je rekao i da je potrebna pomoć spolja, ali i da se iznutra razvijaju vrijednosti EU, kroz demokratske reforme koje omogućavaju da se spriječi "rađanje novih autokrata".

Izvor: Albanian post/Kosovoonline