Određena granica

Bivši direktor Policije Kosova Rashit Qalaj rekao je da je nedavno određena granica za broj kazni koje imaju pravo da izriču saobraćajni policajci apsurdna i dodao da takve mjere ne daju rezultate u saobraćaju, prenosi Gazeta express.

On je dodao da sigurnost u saobraćaju treba poboljšati drugačijim metodama, jer je otkrio da je Finska prije nekoliko godina ponudila besplatno radarske bliceve, što je Kosovo odbilo.

"Imamo li igdje radarske bliceve na Kosovu? Oni ne poznaju ni ministre ni političare. Kosovo je dobilo ponudu za besplatne bliceve prije 3-4 godine, ali smo ih mi odbili, ne znam iz kog razloga. Ministarstvo za infrastrukturu ih nije prihvatilo", rekao je Qalaj za Pressing.

Qalaj je rekao da većina pripadnika Policije Kosova profesionalno obavlja svoju dužnost, ali nije isključio mogućnost da neko od njih izađe van propisa Policije Kosova.

Govoreći o napadima na policiju, on je kazao da ni pravosuđe ne štiti policajce, kao i da su u slučajevima kada su policajci bili žrtve kazne bile minimalne.

"Pogledajte te slučajeve kada su počinioci zločina nad policijom dobili minimalne kazne", rekao je on.
 
Izvor: Gazeta Express/Kosovoonline