Penziona štednja

Više od 15 hiljada građana potpisalo je peticiju kojom se od traži povlačenje 30 odsto penzione štednje.

Organizator ove peticije Adnan Jashari rekao je da će potpise poslati Skupštini.

Iz Kosovske alijanse biznisa poručuju da bi trebalo da se dozvoli povlačenje ove ušteđevine, jer bi, kako kažu na tržištu  bilo u opticaju oko 400 miliona eura. Međutim, ekonomski stručnjak Erton Bega tvrdi da treba osmisliti drugu strategiju pomoći građanima.

Organizator akcije prikupljanja potpisa za peticiju Adnan Jashari, za Radio Kosova je rekao da će potpisi biti poslani Skupštini.

"Trebaće vremena, s obzirom da poslanici u avgustu idu na odmor, a Vlada ima rok od mjesec dana za odgovor".

Predsjednik Kosovske alijanse biznisa Agim Shahini kaže da je uvijek podržavao zahtjev za povlačenje sredstava iz Trusta. On je naglasio da će ovim u opticaj biti puštene stotine miliona eura.

"Najmanje 20 odsto povjerenja treba dati građanima, kako bi 400 miliona eura bilo pušteno u promet. Ovo će dati veliku infuziju rastu potrošnje i pomoći će privredi“, rekao je on.

Međutim, ekonomski stručnjak Erton Bega ističe da vlast, ali i opozicija, moraju da pronađu druge načine da pomognu građanima.

"S obzirom da se građanin mami kroz novac, naravno da će prikupljati potpise za povlačenje sredstava iz Trusta. Ali to nije rješenje za sadašnje stanje u privredi, jer bi to samo produbilo krizu. Vlada mora da nađe drugo rješenje da pomogne građanima u ovoj fazi. Opozicija treba da insistira na drugim strategijama izlaska iz ove krize, a ne da se fokusira na penzione fondove, jer bi to bilo štetno za buduće generacije“, rekao je on.

Poslanici 23. juna, podsjetimo, nisu odobrili predlog zakona o povlačenju sredstava iz Trusta. Nacrt zakona za dopunu i izmjenu Zakona o penzijskim fondovima Kosova inicirala je Demokratska partija Kosova.