Registrovano 10.000 automobila

Filip Kovačević sa severa Kosova za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da i dalje vozi automobil sa tablicama KM (Kosovska Mitrovica) i čeka odluku Srbije o tome.

On živi u Severnoj Mitrovici, jednoj od četiri opštine na severu Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom koje premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti poziva da preregistruju automobila na RKS (Republika Kosovo) tablice.

Prema odluci Vlade Kosova od 29. juna, registarske oznake sa gradovima na Kosovu koje i dalje izdaju organi Srbije, moći će da se zamene RKS (Republika Kosovo) tablicama u roku od 1. avgusta do 30. septembra.

Radi se uglavnom o automobilima sa registarskim oznakama KM (Kosovska Mitrovica), dok su one sa gradovima južno od Ibra, kao što su PR (Priština), GL (Gnjilane), PZ (Prizren) ukinute pre desetak godina.

Ukidanje tih tablica je predviđao i sporazum o slobodi kretanja, koji su Kosovo i Srbija postigli 2011. godine, ali se on nikada nije realizovao na severu Kosova. Do prošle godine zvanična Priština je tolerisala KM tablice, iako ih je smatrala nelegalnim.

Procenjuje se da na severu Kosova ima oko 10.000 automobila sa KM tablicama, koje izdaje Policijska Uprava Kosovska Mitrovica sa sedištem u Raški, gradu u Srbiji.

Filip Kovačević iz Severne Mitrovice kaže da će postupiti po "nalogu države" Srbije.

"Pa ima puno vozila, i ako Srbi ostanu pri tome da neće da preregistruju, onda će biti veliki problem da se oduzimaju vozila...niko neće dati svoju imovinu to je lična imovina", navodi on.

I Živorad Ilić ne bi preregistrovao svoj automobil na RKS tablice osim ako "država ne donese takvu odluku".

"Ako donese država odluku, Vučić, ko, šta, da moramo da slušamo šta kaže dalje, onda je u redu", kaže Ilić.

Sa svojim sugrađanima se slaže i Zoran iz Severne Mitrovice.

"Ja sam državljanin Srbije, nisam Kosova", kaže on.

Svi se oni nadaju da im kosovske vlasti neće oduzimati tablice i automobile ukoliko u predviđenom roku ne izvrše preregistraciju.

Šta ako građani odbiju preregistraciju?

Odlukom Vlade Kosova, preregistracija na RKS tablice će važiti za sva vozila koja su u srpskom sistemu registrovana u periodu od 10. juna 1999. godine do 21. aprila ove godine.

Napominje se i da preregistracija automobila sa registarskim oznakama gradova na Kosovu a koje izdaje Srbija, neće moći da se izvrši nakon isteka roka.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova (Kosova) se obavezuje da preduzme sve neophodne radnje i mere u cilju sprovođenja ovog procesa", saopšteno je.

Iz MUP-a Kosova do objavljivanja ovog teksta niko nije odgovorio na upite RSE oko pripremnih radnji za sprovođenje procesa preregistracije, niti koji će biti dalji koraci Kosova ukoliko građani na severu odbiju da preregistruju svoje automobile.

Ranije je premijer Kurti najavljivao "konfiskaciju" KM tablica, jer su one nelegalne.

Oprečne poruke Kurtija i Petković

Premijer Kosova Aljbin Kurti je 3.jula putem video poruke pozvao sve pripadnike srpske zajednice, koji voze automobile, kako je rekao, ilegalnih registarskih oznaka gradova na Kosovu a koje izdaju organi Srbije, da izvrše preregistarciju na RKS (Republika Kosovo) tablice.

Kurti se kosovskim Srbima obratio na srpskom jeziku.

"Da bi se osigurao što lakši proces registracije vozila, neće biti potrebe za carinom. Ovo je veliki ustupak, imajući u vidu da bi carinska naplata po vozilu bila oko 5.000 eura. Za prvu registraciju se neće tražiti tehnički pregled vozila”, poručio je Kurti u poruci objavljenoj na njegovom Facebook nalogu.

Kosovski premijer je objasnio da će se preregistracija vozila moći obaviti u jednom od 33 Centra za registraciju širom Kosova, uključujući opštine na severu.

S druge strane, direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković poručio je kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da srpske tablice na Kosovu nisu nelegalne, već da postoje na osnovu zakona države Srbije i sporazuma iz Brisela.

"Jedino što je nelegalno jeste Aljbine Kurti, nepoštovanje i gaženje sporazuma, a nikako 'KM' tablice! Ova provokacija i pokušaj oduzimanja srpskih vozila neće proći", napisao je Petković na svom Twitter nalogu.

Državni vrh Srbije je oštro reagovao na odluku Prištine da odredi rok za preregistraciju automobila.

Jedna od poslednjih izjava na tu temu je stigla od premijerke Srbije Ane Brnabić, koja je 3. jula za beogradsku RTV Pink navela kako se nastavlja "pritisak, teror i stalno maltretiranje" Srba na Kosovu.

Međutim, zaposlenima u institucijama Srbije na Kosovu je prošle nedelje stigla "usmena opomena" da u narednom periodu ne mogu da koriste svoje godišnje odmore zbog "političke situacije".

Tu informaciju su za RSE potvrdili sami zaposleni ali uz molbu da im se ne otkriva identitet jer se plaše da će ugroziti svoje radno mesto.

Zdravstveni i obrazovni sektor u srpskim sredinama na Kosovu funkcioniše u sistemu Srbije a zaposleni u tim institucijama često kao "radnu obavezu" imaju odlazak na proteste zbog političke situacije ili na barikade, pa čak i na kosovske izbore, kada su uglavnom trebali da podrže Srpsku listu, vodeću srpsku političku partiju na Kosovu.

Načelnik školske uprave Ivan Zaporožac i direktor Kliničko-bolničkog centra Zlatan Elek 1. jula nisu odgovarali ni na pozive ni na poruke oko zabrane godišnjih odmora. Ista situacija je bila i 4.jula.

Raniji sukobi zbog registarskih tablica

Pitanje registarskih tablica je septembra prošle godine podiglo tenzije između Prištine i Beograda, nakon što je Kosovo uvelo recipročne mere Srbiji, odnosno izdavanje probnih tablica svima koji upravljaju autom sa registarskim oznakama gradova iz Srbije.

Tada je Vlada Kosova najavila i da će građanima na severu Kosova biti oduzete sve KM (Kosovska Mitrovica) tablice, zbog čega su lokalni Srbi dve nedelje držali u blokadi granične prelaze na severu Kosova – Jarinje i Brnjak.

Na ta dva prelaza su se sve vreme nalazili pripadnici Specijalne policije Kosova, dok su u nekoliko navrata granični prelaz Jarinje nadletali vojni avioni Srbije. Tada je zvanični Beograd poručio da su jedinice Vojske Srbije u povišenoj borbenoj gotovosti u garnizonima Raška i Novi Pazar, nadomak granice sa Kosovom.

Uz posredstvo Evropske unije ipak se došlo do deeskalacije situacije i privremenog rešenja za registarske tablice, odnosno da se belim stikerima prelepljuju državni simboli. Režim belih nalepnica je važio i za KM tablice.

Kosovo i Srbija su u međuvremenu trebali da postignu konačno rešenje ali do toga nije došlo zbog različitih pozicija dveju strana.

Specijalni predstavnik EU za dijalog između Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je 29. juna izrazio nadu da će se dijalog Kosova i Srbije na visokom političkom nivou nastaviti u julu.

Međutim, istog dana Vlada Kosova je usvojila odluku o preregistraciji automobila registarskih oznaka gradova na Kosovu, koje izdaju organi Srbije, na RKS (Republika Kosovo) tablice, zbog čega je državni vrh Srbije oštro reagovao a Vučić poručio da dijaloga neće biti.

Potom je i sam Lajčak 30. juna izjavio da je u odnosima Srbije i Kosova nastala "nova situacija" i za sada se ne zna da li će se Kurti i Vučić ipak sastati tokom ovog meseca.