The Guardian

FCDO nastavlja da negira tvrdnje Maria Bamieh, koja tvrdi da joj je rečeno da ignoriše dokaze o korupciji u EU.

Tužiteljka, otpuštena s posla u Ministarstvu spoljnih poslova nakon što je upozorila na sumnju na korupciju u najvećoj stranoj misiji EU, dogovorila je nagodbu sa vladom Velike Britanije u iznosu od više od 400.000 funti.

Proteklih osam godina, advokat Maria Bamieh tvrdila je da Kancelarija za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj (FCDO) nije pružila podršku nakon što je pokušala da razotkrije mogući tajni dogovor zvaničnika EU i osumnjičenih kriminalaca na Kosovu.

Umjesto toga, navodi ona, vladini zvaničnici su joj rekli da ignoriše očigledne dokaze o tajnom dogovoru u misiji EU za vladavinu prava – EULEX-u.

Njen odštetni zahtjev trebalo je da bude razmatran pred tribunalom za zapošljavanje u maju i junu ove godine, ali je nagodba od nešto manje od 423.000 funti dogovorena neposredno prije prvog ročišta bez priznanja odgovornosti. FCDO je saopštila da i dalje snažno poriče tvrdnje koje je iznela Bamieh.

Govoreći prvi put nakon nagodbe, Bamieh je u izjavi za Guardian rekla da je trebalo da bude pohvaljena zbog razotkrivanja dokaza o korupciji, ali je umjesto toga bila maltretirana i prisiljena da napusti posao.

„Vjerujem da je FCDO trebalo da me pohvali i podrži što sam izrazila zabrinutost zbog moguće korupcije u EULEX-u i tretmana koji sam pretrpjela nakon toga, ali sam se umesto toga osećala napuštenom“, rekla je ona.

Komentarišući slučaj, predsjednik komiteta za spoljne poslove, Tom Tugendhat, pozvao je Ministarstvo spoljnih poslova da preuredi svoje žalbene procedure.

„Kultura prikrivanja nikome ne koristi. Možda ako bi Ministarstvo spoljnih poslova ojačalo svoje žalbene procese i poveća svoju otvorenost, zaposleni ne bi morali da pribegavaju tako drastičnim mjerama“, rekao je on.

U vrijeme kada je prvi put izrazila zabrinutost – sredinom 2012. godine – Maria Bamieh je radila na Kosovu kao međunarodni tužilac za EULEX.

EU je uspostavljanje EULEX-a koštalo više od milijardu eura (703 miliona funti), uz obećanje da će loviti „velike ribe” među kosovskim političarima za koje se tvrdilo da su umješani u organizovani kriminal.

Bamieh, bivša tužiteljka i advokat UN-a koja se bavila ratnim zločinima i organizovanim kriminalom, rekla je Tribunalu da je propust FCDO da podrži i interveniše doveo do prestanka njenog radnog odnosa u FCDO krajem 2014.

Sudski dokumenti tvrde da je 2012. godine Bamieh otkrila zaveru da se potkopaju njene istrage o korupciji u vezi sa kosovskim zdravstvenim službenikom. Razgovori snimljeni prisluškivanjem koje je odobrio sud sugerisali su da su posrednici zvaničnika koji je bio pod istragom razgovarali o ometanju istraživanja Maria Bamieh sa višim sudijom EULEX-a, tvrdi se u sudskim dokumentima.

Činilo se da je još jedno curenje informacija pokazalo da je viši tužilac podjelio detalje o istragama koje je vodila Bamieh sa kontaktom zvaničnika ministarstva zdravlja, tvrdi se.

Maria Bamieh, koja je bila zaposlena u Ministarstvu spoljnih poslova i dodeljena EULEX-u, tada je prenela svoju zabrinutost zvaničniku britanske vlade u junu 2012.

Prema njenom svjedočenju, Bamieh je organizovala sastanak sa tadašnjom liderkom kontingenta Ujedinjenog Kraljevstva na Kosovu u bistro baru u Prištini, glavnom gradu Kosova. Diplomati su uručene kopije relevantnih dokumenata, uključujući transkripte snimaka nabavljenih prisluškivanjem, koji pokazuju da su i sami subjekti njene istrage bili nezakonito informisani, tvrdi se.

Maria Bamieh je navela da diplomata nije pogledala dokaze, već joj je savjetovala da „zažmuri na jedno oko“, premda je FCDO to kasnije demantovala.

Bamieh je kontaktirala i visoke zvaničnike iz ambasade u vezi sa ovim navodima, tvrdi se u dokumentima.

Sljedeće godine, protiv Bamieh je pokrenut predmet disciplinski postupak zbog prekršaja pri parkiranju automobila i nepoštovanja procedura o mogućnostima radnog iskustva.

Disciplinski postupak je bio upadljiv u poređenju sa načinom na koji je drugo osoblje EULEX-a tretirano u sličnim okolnostima, tvrdili su advokati Maria Bamieh.

Godine 2014. najavljeno je da će FCDO smanjiti broj tužilaca u EULEX-u. Bamieh je naknadno uručeno obavještenje o raskidu ugovora u novembru.

Mike Cain, partner u advokatskoj firmi „Leigh Day“, koji je zastupao Bamieh, navodi: „Zaštita uzbunjivača je ključna za pravedno i funkcionalno demokratsko društvo. Ovo naročito važi tamo gdje se vrši javna vlast, kao što je bio slučaj kada je naš klijent formirala i prijavila svoju zabrinutost kako na Kosovu, tako i višim službenicima unutar FCDO.

Bamieh se nada da će svjedočiti pred izabranom komisijom za spoljne poslove o svom tretmanu sa drugim EULEX-ovim uzbunjivačem, Malcolmom Simmonsom.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova je rekao: „Složili smo se da riješimo ovaj dugotrajni slučaj bez ikakvog priznanja odgovornosti i nastavljamo da snažno pobijamo ove navode“.

Izvor: The Guardian/Kossev