Čestitka Dana nezavisnosti SAD

Premijer Kosova Albin Kurti čestitao je Dan nezavisnosti građanima SAD, navevši između ostalog da autokratski vladari koriste rat kao sredstvo ličnog veličanja i teritorijalnog proširenja istakavši da Rusija nije demokratska zemlja zbog invazije na Ukrajinu, a Srbija zbog toga što predstavlja "istinsku pretnju regionu".

Kurti se osvrnuo na trenutnu situaciju u Ukrajini i citirao njemačkog filozofa Emmanuela Kanta da "demokratije ne ratuju protiv demokratija".

"Rat u Ukrajini, koji danas privlači pažnju svijeta, nije, naravno, građanski rat. Prijetnja slobodnoj vlasti, u ovom slučaju, ne dolazi iznutra, već izvan nje. Ali baš kao i nepromišljeni pokušaj američkog Juga da se otcjepi 1861. godine, neopravdana invazija Ruske Federacije na Ukrajinu 2022. takođe nosi ogromne implikacije na budućnost demokratskog upravljanja. Da bismo razumijeli ove implikacije, moramo obratiti pažnju na velikog naučnika čije je djelo Linkoln čitao, njemačkom filozofu Emmanuelu Kantu. Malo je čudo da je Kant, čovjek koji nikada nije napustio blizinu svog rodnog grada Kenigsberga, koji danas nosi ime Kalinjingrad, ipak duboko razumeo međunarodne odnose. U svom suštinskom eseju iz 1795. godine ka vječnom miru, Kant je izneo svoju čuvenu tezu da demokratije ne ratuju jedna sa drugom. Ova teza se izuzetno dobro dokazala u proteklih 227 godina. Kao što je čuveni američki filozof John Rols istakao odsustvo rata među velikim etabliranim demokratijama blisko je, kao bilo šta što znamo, jednostavnoj empirijskoj pravilnosti u odnosima među društvima", napisao je Kurti na Facebooku.

Dodao je da je istorija pokazala da autokratski vladari, koji ne odgovaraju nikome osim sebi, često koriste rat kao sredstvo ličnog veličanja, teritorijalnog proširenja ili finansijske dobiti.

"Za razliku od njih, odgovornost prema narodu čini demokratske države generalno manje sklonim ratu. Da je Rusija prava demokratija, verovatno nikada ne bi izvršila invaziju na Ukrajinu. A takođe, da je Srbija istinska demokratija, ne bi predstavljala tako ozbiljnu prijetnju miru u našem regionu. U tom smislu, važni napori predsjednika Bidena da promoviše demokratske vrijednosti širom svijeta mogu se istovremeno shvatiti kao napori da se održi mir među narodima. Međutim, upravo odbojnost prema oružanom sukobu kod demokratskih država uopšte navodi autokrate poput Putina, a prije njega Miloševića, da misle da će napadi na manje demokratske nacije proći nekažnjeno. I to nas tera da se zapitamo: da li vlada nužno mora biti ili previše autokratska da bi održala mir sa svojim susjedima, ili previše demokratska da zaštiti sebe i druge demokratije od spoljne agresije?", upitao je on.

Kurti je naglasio da je Ukrajina položila test i da se Putin uzalud nadao da će je lako poraziti.

On je dodao da se demokratija mora čuvati da sve demokratske zemlje moraju stati uz Ukrajinu.

"Ovog 4. jula, dakle, kada slavimo demokratiju, sjetimo se, zajedno sa Linkolnom, da demokratija ne štiti samu sebe, naprotiv, mi, narodi demokratskog svijeta, moramo da je zaštitimo. Obećajmo da ćemo nastaviti da činimo sve što možemo, po svaku cijenu, da osiguramo da ukrajinska demokratija trijumfuje nad ruskom autokratijom. I, stojeći iza Ukrajine i njenih građana, dokažimo cijelom svijetu, demokratama i autokratama istovremeno, svoju nepokolebljivu odlučnost, da vlada naroda, od naroda i za narod, neće nestati", napisao je između ostalog Kurti.

Izvor: Kosovo Online