Nema rješenja

Predstavnik nevladinog Američkog međunarodnog republikanskog instituta (IRI) Paul McCarthy rekao je da je proces članstva Zapadnog Balkana u EU "čekaonica bez rezultata" dodajući a je situacija u Ukrajini zaokupirala lidere EU, prenosi Reporteri.

McCarthy je rekao da je situacija u Ukrajini izazvala izlazak Zapadnog Balkana u prvi plan i da u ovom trenutku Brisel neće ponuditi nikakvo rješenje u vezi sa članstvom država Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji.

„Ne bih rekao da je EU napustila to područje, ali je definitivno zaokupljena ruskom agresijom na Ukrajinu – pokušavajući da utvrdi kakve bi posljedice mogla imati po nju. Ovde posebno razmišljam o mogućim ekonomskim posljedicama i načinima na koje će se Unija nositi sa njima. To je sada u prvom planu, što je uticalo na to da je Zapadni Balkan na neki način izašao iz prvog plana, i ne mislim da će u ovom trenutku Brisel ponuditi bilo kakva rješenja u vezi s tim”, rekao je on.

McCarthy je upozorio da bi trenutni zastoj mogao imati posljedice u kontekstu višemjesečne vojne kampanje koju Rusija vodi protiv jednog od svojih najbližih susjeda.

Prema njegovim riječima, ovakva situacija može dovesti do destabilizacije balkanskih zemalja, kao što je problem između Kosova i Srbije.

„U najgorem slučaju, za koji se nadam da se neće desiti, to bi moglo da dovede do destabilizacije balkanskih zemalja, koje su, čini se, prepuštene sopstvenim rukama da rješavaju stare probleme, kao što je spor između Srbije i Kosova. Međutim, u optimističnijem scenariju, trenutne okolnosti mogu ih navesti da sami riješe svoje nesuglasice. Otvaranje granica, jačanje ekonomske saradnje, razmjena u oblasti kulture, ostavlja mogućnost da iz svega ovoga izađe nešto dobro“, rekao je stručnjak.

Što se tiče Otvorenog Balkana, McCarthy je rekao da Beograd treba da bude transparentniji po pitanju "Otvorenog Balkana" i da Kosovo, kao i Bosna i Hercegovina, treba da promjene stav o ovoj inicijativi.

On je dodao da je svaki oblik saradnje na Zapadnom Balkanu dobrodošao.

”Neophodno je mnogo jasnije definisati šta je zapravo „Otvoreni Balkan“. Za to nema ni štampanog materijala. Trenutno je riječ o sastancima, ne uvijek transparentnim, lidera regiona. Mislim da bi trebalo mnogo jasnije da predstave šta pokušavaju da postignu. To se posebno odnosi na Beograd. Ono što čini Kosovo i Bosnu i Hercegovinu sramotom je to što tu inicijativu vide kao nešto što Beograd preuzima kao način da Aleksandar Vučić poveća uticaj i kontrolu na Zapadnom Balkanu. Za Crnu Goru se čini da se taj stav promijenio, s obzirom da uživa veću podršku premijera Dritana Abazovića“, istakao je McCarthy.

Američki stručnjak Edvard Joseph ovu inicijativu vidi drugačije. On kaže da je ova inicijativa opasna, jer su privrede zemalja Zapadnog Balkana neravnomjerno razvijene.

Prema njegovim riječima, privreda Srbije je mnogo veća od svih drugih zemalja Zapadnog Balkana, i da će, kada se uklone barijere u ovoj inicijativi, najveću korist imati Srbija.

„Inicijativa je opasna iz vrlo jednostavnog razloga. Smanjenjem ekonomskih barijera povećavate političke rizike, jer su ekonomije o kojima govorimo neravnomerno razvijene. Privreda Srbije je oko četrnaest puta veća od crnogorske. Ona je duplo jača od kombinovane privrede Albanije i Sjeverne Makedonije. Dakle, ekonomski disbalans je veoma izražen. To znači da, kada uklonite barijere, najveću korist ima najveća država,a to je Srbija. A ekonomska moć u rukama autoritarnog režima je preduslov za opasnost“, kaže Edvard Joseph.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri