O sporazumu o energetici

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi istakao je da je zbog premijera Albina Kurtija i Samoopredjeljenja izgubljeno sedam godina u primeni sporazuma o energetici na sjeveru Kosova i da će ga sada, oni koju se protivi sporazumu, sprovesti, prenosi Ekonomija onlajn.

Krasniqi smatra da je dobro što je Kurti shvatio da su sporazumi potpisani sa Srbijom za dobrobit Kosova, dok nesprovođenje sporazuma smatra velikim gubitkom.

„Dobra vijest je da Kurti i njegova vlada shvataju da su ovi sporazumi bili za dobro Kosova i da ga integrišu ne samo u energetski sistem, već i u pravni sistem sjevernog dijela Kosova. Loša vijest je da nas je njihova politička nezrelost koštala sedam godina, u ovom slučaju. Njegove odgovornosti i obaveze su da radi u interesu građana Kosova i interesu naše države kao jedinice regulisane Ustavom koji imamo“, rekao je Krasniqi.

Krasniqi je istakao da se po pitanju članstva u Savjetu Evrope, Vlada nije koordinisala sa međunarodnim partnerima. Kako je dodao, ova prilika još nije izgubljena, ali je potrebna promjena pristupa i mentaliteta upravljanja.

„Nažalost, već se pokazalo da Ministarstvo spoljnih poslova i Kurtijeva vlada nisu koordinisali ovu akciju i da se ne nalazi na dnevnom redu Savjeta ministara Savjeta Evrope. Potpuno je nelogično, iako je ovo bila idealna prilika nakon isključenja Rusije i Bjelorusije iz Savjeta Evrope da preduzmu konkretne akcije za naše članstvo. Ova prilika još nije propuštena, ali je potrebna promena pristupa i vladajućeg mentaliteta na nivou, ne samo Ministarstva spoljnih poslova, već i vlade da bi se postigao uspjeh, a čini se da sa ovim mentalitetom uspjeha neće biti“ , rekao je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online