Ministarka spoljnih poslova

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gërvalla-Schwarz izjavila je da niko ne zna tačan datum kada će za građane Kosova biti liberalizovane vize i dodala da se institucije Kosova angažuju u tom pravcu i da ima pomaka, prenosi Lajmi.

"Niko, ni naše institucije, ni ja kao ministar spoljnih poslova, pa ni predstavnik Evropske unije, ne može da kaže tačan datum. Danas niko ne zna kada će biti posljednji korak i kada će se ukinuti vize za građane Kosova", rekla je ona na T7.

Iako je bilo nagovještaja da bi do liberalizacije moglo da dođe u septembru, Gërvalla-Schwarz je rekla da ne može to da potvrdi.

"Ne mogu da kažem da će se to desiti u septembru, lagala bih vas", rekla je ona.

Kako je navela, razgovaralo se sa mnogim zemljama i radilo malim i velikim koracima sa zemljama koji imaju skeptičan stav.

Ona je rekla i da su odnosi sa premijerom Albinom Kurtijem i predsjednicom Vjosom Osmanijem dobri i da nema problema u njihovim odnosima, a da oni koji tvrde drugačije lažu, prenosi Reporteri.

Gërvalla-Schwarz je rekla i da Osmani, koja je na prethodnim izborima nastupala na listi Guxo, čija je ona predsjednica, na nevjerovatan način predstavlja Kosovo.

"Imamo partnerstvo sa premijerom, sa predsjednicom zemlje. U svaku zemlju u koju predsjednica uđe, ona predstavlja Kosovo na tako nevjerovatan način da su čak i naše međunarodne kolege počele da otvaraju oči za našu predsjednicu", rekao je Gërvalla-Schwarz.

Izvor: Lajmi/Reporteri/kosovoonline