Predsjednica Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da predstavnici Kosova sve odluke donose u koordinaciji sa međunarodnim prijateljima, a da je potpisivanje mape puta o sprovođenju sporazuma o energetici dobar potez jer će kosovske institucije određivati cijenu struje na sjeveru, prenosi Koha.

Ona je naglasila da je svaki korak koji Kosovo preduzima sproveden u koordinaciji sa međunarodnim predstavnicima.

“Srbija je blokirala napredak. Sa kosovske strane, svaki put će se naći rješenje koje neće stvarati prepreke. Kosovska strana je pokazala veliku konstruktivnost u odnosu na razgovore na ovu temu (registarske tablice), i na neki način smo došli do dokumenta koji je bio prihvatljiv i za Kosovo i za EU, ali je Srbija svojim destruktivnim pristupom odbacila sve što je predloženo", izjavila je Osmani za KTV.

Prema njenim riječima, reciprocitet koji je u srijedu uspostavila Vlada Kosova u vezi sa ličnim kartama Srbima dio je zaštite suvereniteta.

Osvrnula se i na potpisivanje mape puta za naplatu električne energije navodeći da je to dobar korak jer će, zahvaljujući ovoj odluci, struja biti naplaćivana na cijelom Kosovu. Dodaje da je ovim dokumentim, koji je potpisan u Briselu, razjašnjeno niz tema koje u prethodnim sporazumima nisu bile na pravi način razjašnjene.

"Jedna od tema koje prethodni sporazumi nisu razjasnili jeste koje će biti nadležnosti Elektroservera. Ovaj dokument to pojašnjava. Ne možete nešto potpisati bez objašnjenja kako će to funkcionisati, što će biti jasne nadležnosti”, navela je Osmani.

Ona je naglasila da će kosovske institucije će određivati cijene energije na sjeveru.

“To je dobar korak i pokazuje da smo tu za rješenja. Ovaj dokument je potpisan kako bi svi građani Kosova bili tretirani jednako. Da li će struju plaćati građani srpske nacionalnosti na sjeveru i da li ćemo imati problema zavisi od toga koliko je dokument jasan“, rekla je ona.

Dodala je da predstavnici Kosova moraju da paze da ne nasednu na "provokativni jezik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića"

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore