Potvrdio!

Premijer Kosova Albin Kurti potvrdio je da je došlo do povećanja cijena mnogih proizvoda, ali je naglasio da se to ne dešava samo na Kosovu, već širom planete, i da njegova vlada pokušava da preduzme sve potrebne mjere, prenosi Telegrafi

"Nije samo Kosovo u ovoj situaciji, cijene su globalno porasle, imamo posla sa inflacijom nad kojom Vlada nema ni kontrolu ni uticaj“, rekao je Kurti.

Premijer je istakao da su preduzeli neophodne mjere za ostvarivanjem tri cilja, da se spreči pritisak od inflacije, da se pruži podrška onima kojima je to najpotrebnije i da se preduzmu mjere protiv trgovaca koji koriste ovu krizu da profitiraju.

"Što se prvog tiče, imali smo energetsku krizu koja je podigla uvozne cijene eklektične energije. Do 500 eura po megavat-satu je bila ispisana cijena uvoza prošle zime, da ne bismo ovaj teret prebacivali na fakture koje smo subvencionisali sa 100 miliona eura troškove uvoza i nismo imali povećanje za porodicu koja troši manje od 800 kilovata. Ako bi se povećale cijene za preduzeća, to bi im služilo samo za povećanje cijena usluga ili proizvoda“, rekao je Kurti.

On je dodao da su za 70 odsto povećali i subvencije u poljoprivredi.

"Samo za pšenicu je nivo subvencije utrostručen. Takođe smo podržali poljoprivrednike za vještačko đubrivo i pokriće akcize na naftu. Izdvojili smo još 10 miliona eura za popunu državnih rezervi“, rekao je Kurti.

Kurti je takođe pomenuo podršku onima kojima je najpotrebnija.

"Prošle godine smo izdvojili 35 miliona eura za podršku penzionerima sa po 100 eura i udvostručili smo isplatu socijalne pomoći. Budžetom za 2022. godinu izdvojili smo 80 miliona eura za povećanje osnovnih penzija, a 25 miliona eura za osobe sa invaliditetom, 10 miliona porodica za socijalnu pomoć i za podršku trudnicama i djeci sa dodatnih 45 miliona eura", rekao je on.

On je dodao da su podjelili prehrambene pakete porodicama i da su izdvojili 100 eura podrške penzionerima, studentima i zaposlenima u privatnom i javnom sektoru.

"Iz trećeg razloga, nažalost, morali smo da se nosimo sa špekulativnim trgovcima, koji u ovakvim vremenima krize pokušavaju da zloupotrebe cijene. Sjećate se kako je prošle godine došlo do poskupljenja jestivog ulja bez ikakvog osnova. Međutim, zalaganjem inspektorata preduzete su neophodne mjere da se situacija vrati u normalu. Ograničilli smo maržu za gorivo pa su se cijene sada stabilizovale", rekao je Kurti.

Podsjetio je da je imenovana Komisija za zaštitu konkurencije koja ima punu podršku Vlade da se bori protiv štetnog delovanja i špekulacija cijenama na račun građana.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi