Glavno je članstvo u UN

Poslanik i bivši ministar spoljnih poslova Enver Hoxhaj zatražio je od Vlade Kosova da se ne bavi tehničkim dijalogom, već pitanjima "koja zaključuju državnu izgradnju Kosova", prenosi Ekonomija onlajn.

„Glavni sto za koji Kosovo mora da se bori je članstvo u Ujedinjenim nacijama. To zavisi od toga kako se ponašamo u odnosu na Srbiju, a to može da se desi samo kada premijer odustane od vijesti i upusti se u politiku. Vlada i premijer ne treba da se bave tehničkim pitanjima, tehničkim dijalogom koji proizvodi vesti, već pitanjima koja zaključuju državnu izgradnju Kosova, i mislim da je to glavna tema na kojoj treba da se angažuje skupština i posebno vlada“, rekao je Hoxhaj.

On je na sjednici Skupštine, posljednji samit Evropske unije opisao kao „samit kazne”.

„Posljednji samit EU bio je neuspešan i za Kosovo i za Balkan. Zahtjevam da premijer i njegova vlada ne proizvode vijesti, već politiku. Zahtjevam od Kurtija i Vlade da se svim institucijama i državama članicama EU pošalje zvanično pismo da je Kosovo ispunilo kriterijume za viznu liberalizaciju", istakao je on.

Hoxhaj je naglasio da PDK podržava stav Kurtija po pitanju Ukrajine, ali da je činjenica da Kosovo nije čak ni tehnički bilo pozvano na NATO samit koji se održava u Madridu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online