Jasna poruka

Profesor Enver Bytyqi izjavio je da su odluke Kurtijeve vlade da uvede reciprocitet Srbiji za lične karte i o registarskim tablicama odgovor specijalnom izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku na njegov zahtjev Kosovu da formira Zajednicu srpskih opština, prenosi Bota sot.

"Da će ova mjera biti izrečena nekoliko sati nakon što Miroslav Lajčak napusti Prištinu, niko nije očekivao. Trenutak kada je odluka doneta smatram odgovorom na izjavu koordinatora EU za dijalog Kosovo-Srbija Lajčaka na njegov zahtjev da Kosovo prihvati sprovođenje Zajednice srpskih opština na Kosovu", rekao je Bytyqi.

Kako je rekao, te odluke su odgovor "na napad" i upozorenje da kad god Lajčak ili "neki drugi srpski lobista" u Briselu ili negdje drugde zatraži od Kosova takve ustupke, takav zahtjev će biti propraćen još odlučnijim stavovima u odbrani "suvereniteta i integriteta države".

"Po mom mišljenju, ova odluka je kao takva bila odgovarajuća. Ne samo zato što je Lajčak pozvao na primjenu Briselskog sporazuma o pridruživanju, sporazuma koji je ukinuo Ustavni sud, već zato što mijenja svoje stavove prema sezoni. Zimi je pored Escobara u Prištini rekao da Kosovo treba da preformuliše sporazum za Asocijaciju u skladu sa ustavom. Danas je rekao da mora da primeni sporazum Thaçija i Ise Mustafe!", kaže Bytyqi.

On dalje kaže da je ovu dvojnost Miroslava Lajčaka trebalo napasti, a da je upravo to odluka o reciprocitetu.

"Sada će građani Srbije koji žele da uđu na Kosovo biti prinuđeni da kosovskoj graničnoj policiji predaju srpske pasoše. Takođe su dužni da daju izjavu da je njihov srpski pasoš izgubljen i da im se dostavi dokument sa pečatom Republike Kosovo. Odnosno, isto ono što Srbi rade sa kosovskim Albancima biće urađeno", rekao je on.

Ovom porukom, kaže dalje Bytyqi, Kurti je poslao poruku i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i saveznicima Srbije u svijetu in region da "pritisci, mahinacije, provokacije i subverzije protiv Kosova, njegovih institucija i Kurtijeve vlade neće proći".

"Ova poruka ide i Vučićevim saradnicima na Balkanu, odnosno premijeru (Albanije Ediju) Rami, lideru DUI u Sjevernoj Makedoniji Aliju Ahmetiju i trećem albanskom premijeru Abazoviću", kaže Bytyqi.

On smatra da će Rama i Ali Ahmeti tražiti od Albina Kurtija da poništi odluku o reciprocitetu sa Srbijom.

"Zahtjev za ukidanje odluke vlade podneće Edi Rama, Ali Ahmeti i drugi. Pojedini mediji, političari i analitičari na Kosovu mogu to protumačiti kao pokušaj vlade da stekne politički kapital u biračkom tijelu. Klevetaće i reći da je Kurti imao pad biračkog tijela, pa je riješio reciprocitet sa Srbijom", rekao je on.

Izvor: Bota Sot/Kosovoonline