Profesor međunarodnih odnosa

Profesor međunarodnih odnosa Dritero Arifi rekao je da Vlada Kosova ne bi trebalo da se plaši formiranja Zajednice srpskih opština, ali da bi to trebalo da se desi nakon što Srbija prizna Kosovo. Kako je rekao ZSO je već prećutno prihvaćena, prenosi Telegrafi.

"Asocijacija će biti dio dijaloga, o tome treba razgovarati bez straha, na kraju krajeva, to je međunarodni sporazum koji smo izglasali u Skupštini Kosova. Međutim, sporazum o Asocijaciji ne sme da odstupi od okvira preporuka Ustavnog suda Kosova. U ovom obliku možemo da prihvatimo načelno, ali sa fusnotom, ali uvijek čekajući priznanje od strane Srbije jer bi to bio konačan dogovor. ZSO može da se sprovede samo kada budemo imali priznanje iz Srbije", poručio je Arifi.

On je dodao da je Kosovo prihvatilo prećutno ZSO, kada se govori o sudovima na sjeveru, ovlašćenjima koja su dali srpskim opštinama, nedavno energetskim sporazumom.

"To su dijelovi ZSO", dodao je on.

Ocjenio je i da je trodnevni boravak na Kosovu izaslanika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka, koristan, dodajući da  nakon sporazuma o energetici na sjeveru postoji dobar zamah za dijalog Kosova i Srbije i postizanje konačnog sporazuma uz obostrano priznanje,

Arifi kaže da bi napredak u postizanju sporazuma o nestalima primorao Srbiju da prizna "zločine počinjene na Kosovu".

"Posjeta gospodina Lajčaka je veoma važna, posebno nakon produženja mandata za narednih 18 mjeseci. To mu daje energiju i samopouzdanje da dijalog treba da se nastavi pravim tempom, ili recimo najboljim tempom. Normalno, njegov susret sa svim šefovima država i nestalima daje nam nadu da se poslije sporazuma o energetici na sjeveru nudi dobar zamah za završetak drugih sporazuma, posebno onog za nestale, čime bi zatvaranjem ovog poglavlja naterali Srbiju da prizna zločine počinjene na Kosovu", izjavio je Arifi.

On kaže da nakon sporazuma o energetici na sjeveru očekuje sastanak na visokom nivou u Briselu, premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi