Manjak osoblja

Avio-kompanija Lufthansa značajno će smanjiti letove iz Evrope ka Balkanu u julu i avgustu, a najviše će biti pogođena Priština, jer će biti smanjen broj letova iz Ciriha i Dizeldorfa, prenosi Gazeta express.

"Lufthansa će otkazati više od 3.000 letova u julu i avgustu zbog nedostatka osoblja što izaziva poremećaje u avio-kompanijama i aerodromima širom Evrope i Sjeverne Amerike. Smanjenje usluga, a u nekim slučajevima i suspenzija odredišta, uticaće na skoro sva tržišta koja opslužuje Lufthansa grupa u bivšoj Jugoslaviji", navodi se u saopštenju.

Kako navodi Aerorutes, ovog jula će sama Lufthansa smanjiti svoje operacije od Minhena do Beograda za 58 letova mjesečno umjesto prvobitno planiranih 93. Avio prevoz iz glavnog grada Bavarske ka Zagrebu biće smanjen sa 31 na 28 letova. Njemački prevoznik će takođe otkazati jednomjesečnu rotaciju od Frankfurta i Minhena do Ljubljane, sa 61 na 30 letova na rasporedu.

U međuvremenu, kompanija Eurowings, koja je u vlasništvu Lufthansa grupe, smanjiće broj letova za Prištinu iz Ciriha i Dizeldorfa.

"Niskobudžetna kompanija Eurowings sljedećeg mjeseca značajno smanjuje frekvencije širom svoje mreže. Prevoznik će obustaviti svoju liniju Keln-Dubrovnik, dok će privremeno obustaviti saobraćaj između Štutgarta i Beograda od 28. juna do 12. avgusta. Štaviše, tokom mjeseca će saobraćati samo deset letova između Diseldorfa i prestonice Srbije, umjesto 14. Priština će imati manje usluga iz Dizeldorfa i Ciriha", piše u saopštenju.

Austrian airlines planira da smanji svoje operacije između Beča i Zagreba ovog jula, pri čemu kompanija sada obavlja 44 leta tokom mjeseca umjesto 53 prvobitno planirana.

S druge strane, "Brussels Airlines" smanjuje svoje letove ka Ljubljani sa 26 na 22. U ovom trenutku, "Swiss" ne planira da smanji svoje usluge na tržištima bivše Jugoslavije u julu.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express