Specijalni sud

Dvadeset osoba dobilo je status žrtve u procesu koji se vodi protiv bivšeg predsjednika Kosova i jednog od vođa OVK Hashima Thaçija, navedeno je u izvještaju o radu tokom 2021. koji su objavila Specijalizovana vijeća Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

"Tokom 2021. godine, pretpretresni sudija je izdao širok spektar odluka i naredbi, o izvođenju dokaza, učešću žrtava u procesu, pritvoru optuženih, nadležnostima i nedostacima u vidu optužnice", navodi se u ovom izvještaju.

Oni podsjećaju da je postupak protiv Thaçija počeo u novembru 2020. godine, kada je Specijalizovani tužilac uhapsio njega kao i Kadrija Veselija, Rexhepa Selimija i Jakupa Krasniqija po optužbama za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine

Kako se navodi u izvještaju, od 2020. godine status žrtve je dobilo 30 osoba u tri sudska predmeta pred Specijalizovanim vijećima Kosova. Jedna osoba u predmetu protiv Shale, devet u slučaju protiv Mustafe i 20 u slučaju protiv Thaçija i drugih.

Tokom 2021. godine za šest osoba odbijen je status žrtve u slučaju Thaçi i drugi.

"Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Rexhep Selimi i Jakup Krasniqi se suočavaju sa šest optužbi za zločine protiv čovječnosti – progon, zatvaranje, mučenje, ubistvo, otmice i druga nehumana djela, zatim i po četiri tačke za ratne zločine, protivpravno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo", navodi se u izvještaju.
 
Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online