Premijer Kosova

Premijer Albin Kurti izjavio je sinoć da ne želi inicijativu "Otvoreni Balkan", koju podržavaju albanski premijer Edi Rama i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a ocjenio je i da Srbija nastoji da destabilizuje Balkan, prenosi Syri.

"Vjerujem da će Srbija, koja nije neutralna, već je na strani Kremlja, destabilizovati Balkan. Oni su dobili osam MIG-ova 29 iz Bjelorusije i šest iz Rusije i tu nema dileme", rekao je Kurti.

On je ocjenio da će inicijativa "Otvoreni Balkan" Rame i Vučića propasti.

"Ne mislim da će uspjeti. Mislim da je to pogrešno. Otvoreni smo, ali za koga? Otvoreni smo za EU i SAD i za NATO. Ali otvoriti Balkan kao što je Srbija otvorena za Rusku Federaciju i Kinu, mislim da je to pogrešno", rekao je Kurti.

Povodom ovog pitanja on je naveo i da sve što nije dobro za Kosovo nije dobro ni za Albaniju.

"Mi smo dvije zemlje, ali smo jedan narod i moramo da povećamo saradnju i da imamo osjećaj jedni za druge. U 'Berlinskom procesu' Njemačka prednjači, u 'Otvorenom Balkanu' Srbija prednjači, vjerujem da je 'Berlinski proces' pod vođstvom kancelara Scholza pravi put ka evropskim integracijama", rekao je Kurti.

Takođe je izjavio i da Srbiju poznaje mnogo bolje od Rame. Naveo je da ne vjeruje Beogradu jer "čak i kada govori o nečemu što djeluje miroljubivo, sve što radi na drugoj strani je provokativno".

"Vjerujem da Srbiju poznajem mnogo bolje od premijera Albanije", rekao je Kurti.

Dodao je da Srbija ne želi da se Njemačka dogovori sa Francuskom, niti Brisel sa Vašingtonom. Srbija, kako je naveo, kao i Kremlj, želi da zapadni faktori budu podjeljeni.

"Nas zanima šta je zajedničko između Berlina, Brisela, Pariza, Vašingtona i Londona", rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Syri