Razočarani jer Vlada ćuti

Alijansa za budućnost Kosova sa zabrinutošću gleda na ignorisanje Evropske unije kada je u pitanju liberalizacija viznog režima za građane Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Šef poslanika Alijanse Besnik Tahiri izjavio je da su uslovi za ukidanje viza ispunjavani godinama i najavio je parlamentarnu debatu na kojoj će ABK predstaviti rezoluciju o viznoj liberalizaciji o kojoj će se izjasniti poslanici.

"Uslovi za ovaj proces su ispunjavani godinama, čak je i Evropska komisija godinama unazad predlagala ukidanje viznog režima, potvrđujući da je Kosovo ispunilo sve što je zahtjevano. Sada, u ovim uslovima, postavljamo legitimno pitanje državama članicama EU: da li se ovakva politika sankcija vodi protiv Kosova ili smo mi taoci unutrašnje politike država članica?", kazao je Tahiri na današnjoj konferenciji za novinare.

Takođe, on je dodao da "proruska agenda koju gura zvanični Beograd kažnjava Kosovo u integracionim procesima", a posebno kada je u pitanju liberalizacija viza.

Naglasio je i da je izostanak reakcije Vlade Kosova razočaravajući.

"Alijansa za budućnost Kosova će pokrenuti debatu u Skupštini i tražićemo podršku drugih parlamentarnih grupa za rezoluciju na ovu temu. Kosovo je jedina zemlja u Evropi čiji se građani ne kreću slobodno, a uvijek smo među najtransparentnijima u regionu kada je u pitanju usaglašavanje sa stavovima EU, što smo pokazali protivljenjem ruskoj agresiji u Ukrajini i uvođenjem sankcija Rusiji", rekao je Tahiri.

Dodao je da je besmisleno da Kosovo nema viznu liberalizaciju i rekao a je danas na Ksoovo stiže predstavnik EU Miroslav Lajčak tako da je vrijeme da se djeluje po ovom pitanju.

"Nije dovoljno samo da se osjećamo loše zbog svega što se dešava, već moramo da djelujemo po ovom pitanju", izjavio je Tahiri i dodao da je "nepravedno biti lišen slobode kretanja".

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online