Ekspert za međunarodne odnose

Ekspert za međunarodne odnose Shqiprim Pula smatra da posjeta specijalnog predstavnika EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lačjaka predstavlja pokušaj postizanja mogućeg dogovora pred kraj Lajčakovog mandata, prenosi Ekonomija onlajn.

"Prava stvar je da Lajčaku bude potvrđen još jedan mandat dijaloga, što se i očekuje", smatra Pula.

On dodaje da ova posjeta predstavlja Lajčakov pokušaj da sagleda vjerovatnoću ili mogućnosti za potpisivanje još jednog sporazuma.

"Nažalost, dešavanja u Ukrajini skrenula su pažnju Evropske unije na Zapadni Balkan, ali ne u dovoljnoj mjeri pogotovo kada je u pitanju napredak u evropskim integracijama“, rekao je on.

Govoreći o dijalogu Kosova i Srbije, Pula smatra da nije moguće da ove godine bude postignut konačan sporazum jer, kako kaže, postoji mnoštvo tema koje treba zaključiti.

"Ne, u ovoj kalendarskoj godini nemoguće je postići saglasnost o tome jer postoji niz tema koje su još uvijek neriješene, a bez njihovog rješenja ne može doći do sveobuhvatnog dogovora između Kosova i Srbije", izjavio je ovaj analitičar.

Inače, Miroslav Lajčak boraviće na Kosovu od danas do 29. juna, a iz Kancelarije EU na Kosovu najavljeno je da će se on sresti sa premijerom Albinom Kurtijem, kao i da će posjetiti srpske sredine.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online