Nema gotovog nacrta

Pravni stručnjaci smatraju da Kosovo nema spreman nacrt da tuži Srbiju za genocid i da je potrebna priprema stručnjaka za međunarodno krivično pravo, prenosi Ekonomija onlajn.

Advokat akreditovan od Specijalnog suda Taulant Hodaj rekao je da se uz veću posvećenost lakše mogu izneti činjenice o ratnim zločinima.

"Svako može da podnese tužbu za genocid protiv druge države, ali za to je potrebna adekvatna i profesionalna priprema, jer nije lako uvjeriti Međunarodni sud pravde, s obzirom na praksu ovog suda i prethodne slučajeve u Bosnu i Hercegovini, Hrvatskoj i tako dalje. Zahtjeva obuku stručnjaka za međunarodno krivično pravo i iz teorijske pravne vjerovatnoće jesu, ali mislim da još nismo spremni, ne vjerujem da je okupljen stručni tim da sumira činjenice, pravnu analizu i pripremi tužbu za genocid Srbije", istakao je Hodaj.

On je dodao da postoji preduslov za to, jer je kako rekao, i sam pokušaj genocida, kažnjiv.

"Ne znam koliko je činjenica prikupljeno i dokumentovano o dešavanjima tokom rata, vjerujem da uz veliko zalaganje možemo pronaći činjenice i dokazati ih. One moraju biti sumirane, međusobno povezane i mora biti učinjena uzročno-posledična veza između akcija i posljedica i umješanost tadašnje jugoslovenske države u njihov pokušaj da se infiltriraju među Albance, da očiste Kosovo od Albanaca. Mislim da postoje preduslovi u slučaju Kosova, u slučaju njihovog prodora, brojnih ubistava, posebno prodor Albanaca je jedan od elemenata koji se ispunjava da se smatra genocidom ili pokušajem genocida, jer i sam pokušaj da se počini genocid je kažnjiv”, naveo je Hodaj.

On je rekao da može doći do pritisaka međunarodne zajednice da se ne podnese takva tužba, gdje to onda ulazi u domen međunarodnih odnosa i dijaloga Kosova i Srbije.

"Može doći do međunarodnog pritiska, onda ovo ulazi u domen međunarodnih odnosa, dijaloga Kosova i Srbije i tako dalje. Možda ima zahtjeva iz različitih zemalja, ali do sada ne vjerujem da je bilo takvog zahtjeva jer svi znaju da Kosovo nije spremno i da nema gotovog nacrta“, rekao je Hodaj.

Advokat, Arber Jashari istakao je da ne postoje stvarni institucionalni napori da se podnese tužba za genocid.

"Ne vidim realan i konkretan napor kada se zna da je za izradu ovakve tužbe u vezi sa genocidom potrebna velika posvećenost države, funkcionisanje radnih grupa i intenzivan rad na prikupljanju činjenica i iznošenju argumenata. Video sam neke izjave, ali to nije zvučalo baš ubjedljivo da se radi konkretan posao. Što se tiče toga da li Kosovo može da tuži Srbiju, dobro je poznato da je Međunarodni sud pravde sa sjedištem u Hagu organ Ujedinjenih nacija i da Kosovo ima veliku proceduralnu prepreku jer nije članica Ujedinjenih nacija, ali pokušaj da se podnese tužba protiv srpske države za genocid ne treba zaustaviti", kazao je on.

Jashari je dodao da je otkrivanje istine u interesu svih, i Kosova i međunarodne zajednice, ali ne i u interesu Srbije.

"Ne treba ulaziti u ovu fazu bez plana, bez programa, bez jasnih ideja, bez jakih argumenata i bez dobro struktuirane i argumentovane tužbe. Zato mislim da bi međunarodna zajednica bila protiv da se zarad neke dnevne politike vrši pritisak na Kosovo da se povuče iz pitanja koje je elementarno, egzistencijalno, ali prije svega humanitarno. U interesu je da se kazne počinioci i da se srpska država bar utvrdi kao direktni i strukturirani izvršilac ovih zločina“, zaključio je Jashari.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online