Predsjednik LDK

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku održao je sastanke sa strukturama i aktivistima LDK, kao i sa kosovskom dijasporomu Švicarskoj, prenosi Ekonomija onlajn.

Pred brojnom publikom, u svom uvodnom izlaganju, Abdixhiku je rekao da nije slučajno što se za tako kratko vrijeme sastaju dva puta u Švicarskoj, dodajući da je to znak veze i zaveta koji preživljava vrijeme.

„LDK i dijaspora su jedna porodica, jedna su kuća. Niti smo mi gosti u našem geografskom domu, niti ste vi gosti u svom političkom domu. Kad god se vidimo i ponovo sretnemo, uprkos izazovima kroz koje smo prošli, mi ostajemo dom“, podvukao je Abdixhiku.

Abdixhiku je istakao da je uspostavljanje veze sa dijasporom neophodno i trajno, jer je, prema njegovim riječima, za LDK dijaspora nacionalno dobro.

Abdixhiku je visoko ocjenio ulogu dijaspore u svim fazama kroz koje je Kosovo prošlo, i istakao da je postignuto mnogo za 32 godine, dodajući da ima još mnogo toga da se uradi.

„Moramo usidriti slobodu, nezavisnost, demokratiju naše zemlje u Evropi. Moramo dati našim mladićima i djevojkama, porodicama na Kosovu, evroatlantsku državu. Kao što smo mislili prvog dana prije 32 godine, kao što tražimo danas, kao što ćemo činiti i sutra“, rekao je  Abdixhiku, dodajući da će, kao što su LDK i dijaspora okupili glavne geopolitičke pokrete na Kosovu, zajednički usidriti Kosovo u EU i NATO.

Abdixhiku je rekao da je Kosovo danas talac populizma, odnosno talac političara koji su dugo bili u ulozi prevare, koji su juče izgradili fiktivne svrhe.

„Populizam ne donosi pristupačne cijene, ne donosi radna mjesta, ne donosi kvalitet usluga, ne donosi obrazovanje, zdravlje ili održivo blagostanje“, rekao je Abdixhiku.

On je dodao da LDKK ima novu obavezu za sebe i građane u nevolji da da snažan i napredan program.

„Danas sam došao u dijasporu, ne samo da tražim vašu podršku, već da vam kažem da je vrijeme da Kosovo vrati doprinose dijaspori. Da se zakunem pred vama, da je održavanje dodatnog obrazovanja Albanaca, otvaranje kulturnih centara u egzilu i vraćanje obilnih doznaka u velike investicije, moj prioritet i prioritet mojih saradnika. Ne želimo da vas vidimo kao neiscrpni izvor finansiranja i glasanja, već kao naše nacionalno dobro koje zaslužuje institucionalnu pažnju“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online