Nemar

Predsjednik Privredne komore Kosova Berat Rukiqi izjavio je da je zabrinut zbog nemara kosovskih institucija da se ozbiljnije pozabave krizom koja je zahvatila ceo svijet, pa i Kosovo, prenosi Lajmi.

Govoreći o inflaciji, Rukiqi je postavio pitanje šta ako ona ode u stagflaciju u kojoj je visoka stopa inflacije, a stopa ekonomskog rasta se usporava i može pogoršati nezaposlenost.

Upitan o trenutnoj situaciji u kojoj se Kosovo nalazi uz rastuću inflaciju, koja je već 11,2 odsto, Rukiqi je rekao da aktuelna vlada ne priznaje da se Kosovo nalazi u lošem ekonomskom stanju.

Prema njegovim riječima, vlade drugih zemalja i privrednici su razgovarali o problemima, ali se to na Kosovu nije dogodilo, što može da napravi nepopravljivu štetu.

"Malo smo zabrinuti zbog nemara institucija da ovu krizu shvate ozbiljnije. Da bi se bavili krizom moramo priznati da je kriza, ali postoji nespremnost vlade da se bavi time", rekao je on.

Povodom poskupljenja nafte, Rukiqi je naveo da za to nije kriva privreda, kako tvrdi vlada, već je, prema njegovim riječima, kriv uvoznik koji je poskupeo naftne derivate.

"Nije problem u trgovacima, problem je u uvozu, uvoz je skup, sada mnogo skuplji, a u isto vrijeme kod nas ono što naplaćuje uvoz, na primer PDV, ili dio koji naplaćuje cijenu akciznog ulja, nisu na stolu. Dio koji je u nadležnosti Vlade nije na stolu. Priroda problema je u tome što imamo globalnu krizu. Druge zemlje su delovale sa fiskalnim instrumentima kako bi ublažile teret, ne za trgovce, već za građane", rekao je Rukiqi.

On je istakao da ove godine Srbija prednjači sa najvećim uvozom na Kosovu, a kako kaže, institucije treba da rade više na povećanju lokalnih inputa tako što će vidjeti koji su proizvodi potrebni.

"Biće nam to potrebno posebno sa Srbijom, ali i sa drugim zemljama, bez mogućnosti gdje možemo da zamjenimo uvoz našim proizvodima, neki proizvodi su jednostavno nezamjenljivi, možda nedostaje domaćih inputa za njihovu proizvodnju", rekao je on.

Što se tiče saradnje između Vlade i Privredne komore, prema Rukuqijevim riječima, premijer Kurti je zatvoreniji da izbliza sagleda probleme kroz koje prolaze preduzeća i organizacije na Kosovu.

"Postoji smanjenje intenziteta saradnje privrede i javnih institucija u ovom mandatu, nadam se da će se to poboljšati kao i svaka vlada koja dođe na vlast", rekao je Rukiqi.

Izvor: Lajmi.net/Kosovoonline