50 pregleda dnevno

Na klinici za pulmologiju u Kliničko univerzitetskom centru Kosova zabilježen je blagi porast pacijenata koji se javljaju sa plućnim tegoba, posebno oni koji su preboljeli koronavirus ili su oboljeli od raka pluća, prenosi Ekonomija onlajn.

Pulmolog Flamur Marku rekao je da se na dnevnom nivou obavi oko 50 pregleda, a da je malo slučajeva gdje je potrebno lečenje u inostranstvu.

"U porastu je broj pacijenata sa plućnim tegobama, posebno postkovid slučajeva sa čestom pneumonijom, ima i slučajeva raka pluća koji su kod starijih pacijenata, ali imamo i značajan porast slučajeva plućne tuberkuloze. Iz naše klinike je veoma mali broj slučajeva koji zahtevaju lečenje u inostranstvu, zahvaljujući radu u invazivnom kabinetu, ali i davanju terapije i istraživanju lečenja na vrijeme", rekao je on za Marku.

Kako je dodao, na klinici za pulmologiju liječe se pacijenti oboljeli od raznih bolesti pluća.

"Ovdje se leče sva plućna oboljenja, počev od hroničnih bolesti, akutnih, karcinoma pluća, plućne tuberkuloze. Svakodnevno imamo preko 50 ambulantnih pregleda koji se obavljaju u Klinici za pulmologiju i u zavisnosti od zdravstvenog stanja postoje pacijenti koji se primaju na dalje lečenje", rekao je Marku.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online