Politički analitičar

Politički analitičar iz Zagreba Denis Avdagić izjavio je da inicijativa Otvoreni Balkan sigurno ne predstavlja pretnju svojim članicama, niti je alibi za velikodržavne projekte pojedinih zemalja. On je za RTCG ocjenio da je inicijativa na papiru u načelu dobra, ali da je pitanje članstva stvar svake zemlje koja mora da procjeni šta im ona donosi.

On je istakao da vjeruje da skidanje barijera bilo koje vrste predstavlja napredak, ali da postoji bojazan kako ova inicijativa služi kao svojevrsna zamjena evrointegracijskom procesu, kao i bezbroj drugih upitnika po pitanju kakve su uopšte koristi za zemlje koje se uključuju, a posebno ako postoje međusobni nesređeni odnosi koji ostaju uteg i koji se zaobilaze.

"To je izrazito tako ako spominjemo Srbiju i Kosovo, zbog čega je ono najjasnije i odbacilo pristupanje. Generalno, smatram kako ova inicijativa ima smisla ako proširenje Unije više nije realno, ali to tako nije. U suprotnom, a posebno po pitanju putovanja i graničnih kontrola, radi se o stvarima koje se mogu regulisati i međudržavnim sporazumima", rekao je Avdagić.

Navodeći kako se nažalost stvari postavljaju kao da je Otvoreni Balkan zamena za Evropsku uniju, Avdagić kaže da Berlinski proces ima apsolutnu prednost prema Otvorenom Balkanu.

"Oni ne moraju nužno biti suprotstavljeni, mogu biti i komplementarni", rekao je Avdagić.

On kaže i da bi crnogorsko rukovodstvo trebalo vrlo precizno da kaže na koje prednosti se računa u slučaju eventualnog članstva u Otvorenom Balkanu, te zašto se one ne mogu postići na neki drugi način.

"Svaka država koja tome pristupa treba na kraju pojasniti jasne prednosti i benefite za građane, ako ih ima dovoljno da to bude poželjna inicijativa", istakao je Avdagić.

Ipak, apsolutnu prednost daje Berlinskom procesu.

"Mogu biti i komplementarni. Međutim, Otvoreni Balkan nije dio Berlinskog procesa, ne teži dizanju standarda i harmonizaciji s EU, pripremi za članstvo. On je tu kao zasebni, paralelni događaj, koji kao takav ne možemo gledati kao stepenicu prema punopravnom članstvu u EU", rekao je Avdagić.

On dodaje i da Inicijativa nije alibi za velikodržavne projekte, kao i da svako ima svoje interese zašto predlaže ili ulazi u određenu inicijativu.

Prema njegovim riječima, ako se argumentuje kako će ulazak u inicijativu smanjiti redove na granici, država može da sprovede diplomatsku inicijativu da to riješi sa susjedima, bilateralnim putem, ali ako susjed pri tome nudi isključivo inicijativu kao rješenje istog, to bi bila ucjena.

Na pitanje šta su benefiti, a što loše strane ovog procesa, on kaže da ako ga gledamo kao povezivanje i međusobnu integraciju, to je već dovoljno, dobro je, ali ako se cilja na šire integracije, one evropske, postavlja se pitanje čemu tačno služi ova.

"Da budem jasan, imate gomile vrlo jasnih analiza na koji način doprinosi članstvo u EU. Što to donosi pojedincima, poslovnoj zajednici, državi kao takvoj. Ako ovde to takođe postoji, ključno je da li ono što donosi ima dovoljno podsticajan pomak, i za koga je taj pomak zaista podsticajan, a za koga ne", smatra on.  

Izvor: rtcg.me