Premijer Kosova, Albin Kurti, na radnom sastanku sa gradonačelnicima i zamjenicima gradonačelnika Kosova, najavio je da će naredne godine lokalne samouprave imati 250 miliona eura više na raspolaganju.

Dodao je da je kao rezultat rekordnog povećanja budžetskih prihoda, Opšti grant za 2023. godinu odobrila Komisija za grantove sa povećanjem od 32 odsto.

"Dakle, imamo oko 255,2 miliona eura više budžeta izdvojenog sa centralnog na opštinski nivo. U ovoj komisiji smo odobrili i nove politike kao što su angažovanje 59 karijernih konsultanata u nižim srednjim školama, povećanje broja asistenata za djecu sa posebnim potrebama na 500, dodavanje 30 IT stručnjaka, dodavanje 299 stručnjaka u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i omogućavanje realizacije posjeta trudnicama i djeci i osobama na palijativnoj nezi”, dodao je on.

Kurti je na Facebooku napisao da ljudska prava, građanska prava i manjine spajaju društvo.

"Radimo na izgradnji sistema koji uspostavlja pravdu zasnovanu samo na zakonu. Ni jedan pojedinac niti grupa ne mogu biti moćniji od države, pa samim tim niko ne može biti iznad zakona", rekao je Kurti.

Kurti je pozvao opštinske lidere da više sarađuju jedni sa drugima i da više koordiniraju sa dijasporom kako bi povećali ulaganja.



Izvor: Kosovo Online