Mišljenje analitičara

Savjet Evrope nastavlja da drži zahtjev Kosova za članstvo u fioci. Kašnjenja u razmatranju kosovske aplikacije smatraju se birokratskim, međutim, ocjenjuje se da je to bio pravi momenat za prijavu, uprkos kritikama da je Kosovo moralo da sačeka dok se ne obezbjedi većina glasova u Savjetu Evrope, prenosi Koha.

Iako su ključne zemlje EU podržale težnje Kosova za članstvo u SE, dalji napredak je povezan i sa dijalogom Kosova i Srbije.

Politički analitičar Gazmir Raci rekao je za Kosovo press da Kosovo ne može biti talac bilo koga u Evropskoj uniji da bi čekao pravi zamah. Stoga je, prema njegovim riječima, zahtjev Kosova za članstvo u Savjetu Evrope bio primjeren, uprkos mogućim odlaganjima za njegovo razmatranje.

"To je bio momenat da se prijavimo za članstvo u Savjetu Evrope. Sada ostaje da se to vidi u unutrašnjim birokratskim procedurama Savjeta Evrope. Stoga, Kosovo ne može biti talac bilo koga u Evropskoj uniji da bi čekalo bilo kakav zamah jer taj zamah nikada ne može biti postignut u situaciji u kojoj se nalazimo, s obzirom na krizu i rat koji imamo u Ukrajini", rekao je Raci.

Međutim, direktor instituta EPIK Demush Shasha rekao je da je napredak Kosova u međunarodnoj šemi povezan sa dijalogom sa Srbijom.

"Ključne zemlje EU su podržale našu aplikaciju, to su jasno potvrdile Njemačka, Velika Britanija, Francuska, iako je istaknuta i povezanost sa dijalogom. Svako naše napredovanje u međunarodnoj šemi povezano je sa dijalogom. Dakle, akti poput sporazuma o mapi puta za implementaciju sporazuma o energetici iz 2013. godine su pravi korak koji će podržati našu prijavu u Savjet Evrope. Zbog toga, pažnja treba da bude na tome da se unapredi dijalog i stvori povoljan ambijent za našu međunarodnu faktorizaciju", rekao je Shasha.

Prije nekoliko dana, u objavi na Twitteru, izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola von Cramon rekla je da Vlada Kosova morala da sačeka da obezbjedi potrebnu većinu za članstvo u Savjetu Evrope.

"Iako mnogi ljudi podržavaju prijavu Kosova u Savjet Evrope, svi su savjetovali Vladu da sačeka sa podnošenjem aplikacije kako bi se uverila da postoji većina (glasova) u Savjetu prije prijave. Manje-više svi međunarodni partneri su ovo rekli", navela je ona.

Kosovo je podnelo zahtjev za članstvo u Savjetu Evrope 12. maja ove godine, ali prijava nije uvrštena na dnevni red Komiteta ministara SE održanog 20. maja. Sada su nade da će prijava biti razmotrena na sljedećem sastanku koji je iduće godine.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore