Mnogo zavisi od doznaka

Direktor Privredne komore Amerike na Kosovu Arian Zeka smatra da je još rano da se daje konačna prognoza stope privrednog rasta za 2022. godinu u uslovima inflacije koja bilježi porast iz mjeseca u mjesec, kao i da će sve zavisiti od doznaka dijaspore i unapređenja kapitalnih investicija, prenosi Ekonomija onlajn.

On je, međutim, ocjenio da ako se u ovoj godini desi neko čudo ulaska u opticaj stotina miliona eura, onda se može govoriti o ostvarenju vladine prognoze o stopi privrednog rasta za ovu godinu.

"U uslovima takve inflacije koja se povećava iz mjeseca u mjesec, vjerovatno je još rano da se pravi konačna prognoza stope privrednog rasta za 2022. godinu. Vjerujem da će sve zavisiti od dolaska dijaspore i njihovog doprinosa kroz doznake koje će stići tokom ove godine, znajući da je potrošnja jedan od najvažnijih aspekata ekonomskog razvoja Kosova", rekao je Zeka.

On je naveo da će to zavisiti i od kapitalnih investicija na Kosovu, koje u ovom trenutku izgleda da ostaju suspendovane ili se uopšte ne sprovode.

"I ovo, naravno, ima uticaj na priliv novca ka preduzećima u privatnom sektoru, kao i na otvaranje novih radnih mjesta", rekao je Zeka.

On kaže da veruje da će se ostvariti prognoze međunarodnih finansijskih institucija poput MMF-a i Svjetske banke.

"Ako se desi neko čudo da se u ovoj godini puste u opticaj stotine miliona eura, onda se naravno može govoriti o ostvarenju vladine prognoze privrednog rasta za ovu godinu", rekao je Zeka.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online