Destabilizacija

Bivši komandant Kosovskih bezbjednosnih snaga general Kadri Kastrati rekao je da će Srbija nastojati da održi napetu situaciju na sjeveru Kosova, misleći, kako je prenela Koha, na napade u četvrtak veče na „Elektrokosmet” i one na Policiju Kosova tokom ranijih mjeseci.

"Paralelne organizacije su dobro organizovane i djeluju po nalogu srpskih institucija. Srbi će pokušati da destabilizuju, da situacija bude što napetija, ali sam uvjeren da kosovske bezbjednosne institucije mogu da upravljaju situacijom. Ali ne isključujem napetost situacije i eskalaciju nasilja. Srbi uvijek žele da zadrže Kosovo u napetoj situaciji, da lakše manevrišu situacijom na sjeveru“, rekao je Kastrati.

Prema Kastratijevim riječima, kosovske bezbjednosne institucije su mogle oštrije da reaguju da kontrolišu sjever, ali prisustvo međunarodne zajednice nije dozvolilo tako nešto.

„Ovo je i političko pitanje. Imamo Kfor koji ne dozvoljava da se agresivnije preuzme kontrola nad sjeverom, već zahtjeva korak po korak“, dodao je on.

Kastrati je rekao da ne postoji opasnost od mogućeg rata na Kosovu, navodeći kao razlog prisustvo NATO-a.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore