Predsjednik Odbora RUE

Predsjednik Odbora Regulatornog ureda za energetiku (RUE) Imer Fejzullahu izjavio je da Elektrosever neće imati pravo da nudi cijene struje ispod tržišnih, jer bi u tom slučaju RUE mogla da povuče dozvolu za rad tog preduzeća, prenela je Koha.

„Prema zakonima na Kosovu, nije dozvoljeno izazivanje poremećaja na tržištu ponudom ispod tržišnih cijena i tada postoji pravo pokretanja krivične istrage. Ako RUE utvrdi da postoji poremećaj na tržištu, povlači licencu i Antimonopolska uprava pokreće istragu“, rekao je on.

Prema dogovoru koji su Kosovo i Srbija postigli u Briselu, dodao je Fejzullahu, minimalno korišćenje licence za "Elektrosever" je pet godina, a maksimalno 25.

„To nije obavezno pet godina, jer ako se licenca ne poštuje, RUE ima pravo da je povuče“, rekao je on.

Po njegovoj ocjeni, dogovor Kosova i Srbije po pitanju energetike za četiri sjeverne kosovske opštine nije najbolji mogući.

"Postoje neobične aktivnosti dobavljača, kao što su aktivnosti održavanja koje nije uobičajeno da bilo koji dobavljač ima. To je bila velika primedba koju smo imali. U principu, Elektrosever, pošto se bavi samo snabdjevanjem, ne bi trebalo da ima i dodatne aktivnosti održavanja“, rekao je on.

Kao pozitivno, on smatra to što će KOSTT (Operator sistema, prenosa i tržišta) imati pristup svojoj imovini na sjeveru i što budžet neće trpeti gubitke od neplaćanja električne energije.

Prema njegovim riječima, trafostanicu Valač će kontrolisati KOSTT. On je rekao da KOSTT i KEDS imaju neograničen pristup svojoj imovini u četiri sjeverne opštine.

„Elektrosever ima pravo da šalje komentare prilikom slanja plana razvoja ali nema pravo pristupa trafostanici Valač, osim prava kao i drugi dobavljači“, rekao je Fejzullahu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore