Premijer navodi

Premijer Albin Kurti je u intervjuu za američki Vashington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje, prenosi Reporteri.

Premijer navodi i da kada je "međusobno priznanje u pitanju spreman da to uključi u dijalog":

Kurti je rekao da je Deklaraciju mira, koju je predložilo Kosovo 2021. godine, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio, kao i plan za međusobnu zaštitu prava manjina u granicama jednih drugih.

U svom uvodniku publicista Vashington posta piše da je "podrška Kremlja Srbiji snažan podsticaj Vučiću da zadrži status kvo citirajući Kurtija koji je rekao "Putin želi da Kosovo pretvori u propalu državu".

"Poslije onog što Putin smatra neuspjehom u Afganistanu i Iraku kao izraz intervencija SAD i NATO-a, ostaje samo Kosovo“, rekao je Kurti i dodao.

"Putin želi da predstavi Kosovo kao privremeni uspjeh. Dakle, zaštita Kosova je veoma važna".

Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se prvi put u Briselu 15. juna 2021. u okviru dijaloga, sastanka koji je završen bez dogovora o temama.

Dvojica lidera sastala su se i 4. maja ove godine u Berlinu, u Njemačkoj, na radnoj večeri koju je organizovao Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri