Politički analitičar

Samit EU-Zapadni Balkan održan u Briselu je jako negativna poruka za Balkan, a najviše za dijalog Kosova i Srbije, jer je to jedna indikacija da EU nema u planu da inspiriše glavne aktere u dijalogu da preduzimaju još intenzivnije korake do finalnog dogovora kaže analitičar Artan Muhaxhiri za Kosovo onlajn.

Muhaxhiri smatra da je Evropska unija licemerna kada su u pitanju Srbija i Kosovo, jer traži mnogo, a zauzvrat ne pruža ništa.

"Nema političke logike da se stalno traže kompromisi od te dvije strane, a da za uzvrat građani ne osjete dobrobiti cjelokupnog procesa.To je hipokrizija EU, jer nije moralno da se stalno traži angažovanje dvije strane, a da EU bude tako rigorozna prema učesnicima u dijalogu", kaže Muhaxhiri.

Ovaj analitičar ističe da su predsjednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Albin Kurti, koji su tada bili u opoziciji, glavni krivci zbog kojih je Kosovo propustilo priliku za viznu liberalizaciju 2016. godine, kada se Kosovo nalazilo u paketu sa Ukrajinom i Moldavijom, ali da isto tako, sada kada su na vlasti, nisu lobirali za bezvizni režim.

"Tačno je da su Kurti i Osmani glavni akteri u dešavanjima demarkacije kada je bio najbolji momenat za viznu liberalizaciju, sada im se to vraća kao bumerang. Isto tako Vlada Kosova nije učinila sve što je mogla u vezi lobiranja pogotovu u Francuskoj, jer je očigledno da se ovo desilo zbog unutrašnjih dinamika u Francuskoj i jačanja desnice. Zato je vlada trebalo da učini mnogo više u vezi lobiranja, a sada je u teškoj situaciji", naglašava Muhaxhiri.

Povodom najava da bi građani Kosova ipak mogli dobiti otvoren put ka zemljama Šengena u drugoj polovini ove godine, kada predsjedavanje EU preuzme Češka, Muhaxhiri kaže da to pitanje ipak zavisi od volje jačih sila, odnosno Francuske i Njemačke.

"Vizna liberalizacija zavisi od Njemačke i Francuske, oni su najjači politički akteri koji bi mogli da promene kontekst, a Češka je konsultivna država koja nema tu političku moć da sama utiče na događaje. Bez jakog lobiranja u Nemačkoj i Francuskoj neće biti moguće ostvariti liberalizaciju viza", kaže on.

Kako dodaje, mnogo toga će zavisiti od političkih promena u Francuskoj, jer je kandidatkinja desnice Marin le Pen ostvarila sjajan rezultat na izborima, što stvara probleme Emmanuelu Macronu u Parlamentu.

Ističe da je nakon dolaska njemačkog kancelara Olafa Scholza složen kontekst da bi vizna liberalizacija mogla da se desi.

"Ali uslijedio je hladan tuš i za političare i za građane. Biće jako teško ponovo motivisati građane i ubjediti ih da do bezviznog režima može doći u narednim mjesecima", zaključuje Muhaxhiri.

Izvor: Kosovo Online