Palokaj o samitu u Briselu

Dopisnik Kohe iz Brisela Augustin Palokaj rekao je da je Samit Evropske unije najpozitivniji sastanak koji je do sada održan, kada je u pitanju liberalizacija viznog režima za Kosovo i da se očekuje da Kosovo dobije bezvizni režim tokom predsjedavanja Češke Evropskom unijom, odnosno u drugoj polovini ove godine, prenosi Koha.

Palokaj je istakao da su Holandija i Francuska, obje zemlje koje su bile skeptične, poručile da treba da se krene naprijed.

"Što se tiče Kosova, vjerovatno je prvi put da čujemo mnogo glasova za liberalizaciju viznog režima, bez glasa protiv. Sada kažu da je došlo vrijeme da se krene naprijed. Ovo je najpozitivniji sastanak koji sam ikada vidio u vezi sa liberalizacijom viza za Kosovo. I Holandija i Francuska su izrazile spremnost da krenu naprijed. Ove dvije države su bile najskeptičnije države", izjavio je Palokaj.

On je naveo da treba imati u vidu da se radi o pitanju gdje se odluke donose planskom većinom.

"Očekujemo da će tokom druge polovine godine, tokom predsjedavanja Češke EU, doći do vizne liberalizacije, ali mora da se vodi računa jer niko nije obećao konkretan datum za ovu odluku. Primjeri zemalja koje su dobile viznu liberalizaciju sugerišu da možemo da se nadamo da će se to desiti negdje na jesen ili krajem godine, da stupi na snagu prije praznika na kraju godine", zaključio je Palokaj.