Zabrinutost

Kosovo posljednjih dana bilježi porast pozitivnih slučajeva COVID-19, a ministar zdravstva Rifat Latifi izrazio je zabrinutost zbog ove situacije, upozorivši da će na Kosovu uskoro početi vakcinacija četvrtom dozom vakcine protiv COVID-a.

Latifi je rekao da će se uskoro sastati Komitet za koordinaciju i procjenu epidemiološke situacije kako bi razgovarali o potrebnim mjerama koje treba poduzeti.

“Zabrinut sam zbog toga, nije to samo na Kosovu, nego u cijelom svijetu. Dobro je da su ovo najlakši slučajevi u kojima već neko vrijeme nismo imali smrtni ishod, ali ipak sam zabrinut. Komisija za odgovarajuće mjere sastat će se vrlo brzo. Razmišljamo o poduzimanju odgovarajućih mjera u skladu sa odlukama svih zemljama kontinenta Europe i cijelog svijeta", naglasio je.

Ministar zdravstva je, pozivajući građane na vakcinaciju, upozorio da će na Kosovu vrlo brzo početi primjena četvrte doze.

"Odlučit ćemo na temelju onoga što nam naša stručnost i naši naučnici savjetuju. Predložio sam da postavite i još jednom naš opšti poziv da se svi koji nisu vakcinisani vakcinišu, oni koji su primili dvije vakcine trebaju dobiti i treću vakcinu, ali i vrlo brzo ćemo krenuti s četvrtom dozom vakcinacije... Vrlo brzo, što je prije moguće krećemo”, naglasio je Latifi.

Šef kosovskog zdravstva Rifat Latifi dodao je kako kao ministar radi na 17 zakona i pravnih akata.

Samo u posljednja 24 sata prijavljeno je 29 novih slučajeva COVID-19, a nije zabilježen nijedan smrtni slučaj. Aktivnih s COVID-19 na Kosovu i dalje je preko 160 slučajeva.