Premijer Kosova

Premijer Albin Kurti izjavio je da će prvi put poslije 20 godina u budžetu biti ušteđeno desetine miliona eura godišnje, koji su se trošili na energetiku na sjeveru zemlje. On je rekao i da sporazumi potpisani 2013. i 2015. godine nisu dobri, ali da su nasljeđeni, prenosi Lajmi.

On je rekao da će četiri opštine na sjeveru Kosova preći na redovnu naplatu potrošnje električne energije i da će jučerašnja mapa puta to omogućiti, kao i da će EU pratiti njegovu implementaciju.

"Ova implementacija će omogućiti da se okonča nasljeđeni problem plaćanja energije u četiri opštine na sjeveru. Nasljedili smo mnogo stvari koje nismo htjeli, radimo najbolje što znamo i možemo. S druge strane, ministar privrede nastavlja konsultacije o energetskoj strategiji 2021-2031. Neophodno je da se svaka opština i institucija uključi u razgovore, jer se ne radi samo o zemlji, već o svim budućim generacijama. Da li su sporazumi 2013-2015 dobri? Oni nisu dobri, ali smo ih nasljedili", rekao je Kurti.

On je rekao da i dalje misli da ti dogovori nisu dobri, ali da ih je "našao kada je došao u Vladu", ali i traži saradnju sa svima, da sve funkcioniše kako je istakao, po zakonu, pravilima i ustavnosti.

"Kao što sam rekao, nisu bili dobri poslovi, ali smo ih nasljedili i našli. Kada sam postao premijer Kosova našao sam 38 opština. Javni monopol je postao privatan. Dakle, ima mnogo toga da se radi, ali nama treba i odgovornost. Situacija na terenu je mnogo gora od tih dogovora, jer je situacija još gora. Tražim saradnju sa svima da sve funkcioniše po zakonu, pravilima i ustavnosti", dodao je Kurti.

Kurti je rekao da ništa nije završeno jučerašnjim potpisivanjem, ali da vjeruje da će u saradnji sa EU sve biti detaljno analizirano.

"Naravno da su pred nama i drugi izazovi, niko ne kaže da je sve završeno jučerašnjim tekstom, ali vjerujem da ćemo saradnjom koju imamo sa EU, sa našim stručnjacima koji su sve detaljno analizirali, moći da učinimo održivim snabdjevanja, ali i naplate na sjeveru Kosova, da svi građani budu jednaki. Ono što radim u vlasti može se opisati kao minimum prihvatanja realnosti, za maksimum menjanja realnosti. Nemam druge opcije", kazao je Kurti.

Izvor: Lajmi.net/Kosovoonline