Sporazum o energetici

Šefica Poslaničke grupe pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila izjavila je da će sada građani koji žive u opštinama na sjeveru Kosova plaćati utrošenu struju, poštujući zakone Kosova i potpisani sporazum, prenosi Gazeta express.

Ona je rekla da vjeruje i da postoje i drugi mehanizmi za sprovođenje sporazuma, kao i da je tokom sedam godina došlo do značajnog gubitka u energetskom sistemu.

"Rokovi i obaveze svake strane su precizni i jasno precizirani i želim da vjerujem da ćemo poslije mjesec dana, a zatim poslije 45 dana, kako je predviđeno sporazumom, imati rezultate njegove implementacije. Četiri opštine na sjeveru su dio Republike Kosovo, nema drugog rješenja, pa čak i ako Srbi koji tamo žive moraju da žive u funkcionalnoj državi, oni moraju odmah da postanu dio sprovođenja ovog sporazuma", rekla je Kusari-Lia.

Izjave srpskih zvaničnika da isti sporazum otvara put formiranja Zajednice srpskih opština Kusari-Lila vidi kao manipulaciju.

"Ne treba da nasedamo na stalne manipulacije Srbije, uključujući i raniju izjavu Vučića, a sada i Petkovića, jer je ovaj sporazum, odnosno njegova primjena, povratak u normalu na sjeveru poslije 23 godine neplaćanja", rekla je Kusari-Lila.

Poslanik Ferat Shala iz Demokratske partije Kosova rekao je da ovi sporazumi treba da se primjenjuju, a ne da ostanu na papiru. On je optužio pokret Samoopredjeljenje da se tokom svog vremena u opoziciji protivio svim sporazumima sa Srbijom.

"Danas imamo novu vladajuću manifestaciju velikog zastoja u pogledu implementacije međunarodnih sporazuma, danas imamo pravi odraz nesposobnosti vlade da razumije procese nacionalnog razvoja započete ranije, u ovom sporazumu, i svih ovih proteklih godina. Upravo je ova vlast vređala, ocrnjivala dogovore i linčovala aktere u najvećoj mogućoj mjeri u smislu, i ljudskom i političkom, i nacionalnom, a danas sprovodi sve zareze. Sve je definisano, i od 2013. godine, potrebna je primjena zakona i državnih akcija u tom djelu", rekao je Shala.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj smatra da ovaj sporazum neće biti sproveden po smjernicama, jer ih Srbija nikada nije poštovala.

"Skeptičan sam da će oni biti sprovedeni prema smjernicama koje su sačinili i potpisali, ovo kažem jer znamo iz Elektrosevera, iako je postojao dogovor da se on prijavi u pogledu distribucije električne energije, on je aplicirao i za naplatu poreza ili cijene energenata, račune čak i za distribuciju pa je prekršila dogovor samo da bi dobila na vremenu. Dugi niz godina građani sjevera Kosova ne plaćaju, tako da u završnoj riječi ne sme da nas prevari Vlada Srbija zato što nikada nije bila ozbiljna i nije se pridržavala dogovora niti sprovođenja ovih sporazuma. Imamo 33 sporazuma, ali do sada nijedan od njih nije sproveden", izjavio je Lekaj.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express