Dijalog Kosova i Srbije

Dopisnik Kohe iz Brisela Augustin Palokaj rekao je da Evropska unija, nakon postizanja sporazuma o energetici između Kosova i Srbije, vjeruje da se može stvoriti prilika da se sazove sastanak na visokom nivou dvije strane u dijalogu Kosova i Srbije, prenosi Koha.

Palokaj je za KTV rekao da je cilj da se taj sastanak sazove prije ljetnjih odmora "krajem ovog mjeseca ili početkom jula".

"Što se tiče ostalih tema, razgovarano je o zajedničkom saopštenju o temama nestalih, razgovarano je i o pripremi sastanka na visokom nivou Kurtija i Vučića", rekao je Palokaj.

On je dodao da od početka mandata specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka nije postignut dogovor, a da je ovaj dan zbog postizanja dogovora o energetici nazvan velikim iskorakom u dijalogu.

"Sada će biti na Lajčaku i EU da poguraju proces napred i da konkretno razgovaraju o tome koja strana je prepreka njegovoj primjeni", rekao je on.

Palokaj je, povodom liberalizacije viznog režima za građane Kosova, rekao da sa samita Evropske unije na visokom nivou u četvrtak i petak može biti poslat signal ili politička podrška sa najvišeg nivoa, koja može unaprediti taj proces u radnim tijelima institucija EU.
 
"Dakle, optimizam koji postoji odnosi se na političke poruke sa najvišeg nivoa da se podržava vizna liberalizacija, vidi se da nema više prepreka ni Francuske ni Holandije", rekao je Palokaj.
 
Prema njegovim riječima, do sada nije bilo političke volje da se to dogodi, sada postoji veliki optimizam po ovom pitanju, ali se ne može očekivati da će odluka biti doneta prekosutra i da će biti ukinute vize.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore