Implementacija sporazuma

Šefica Poslaničke grupe Pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila izjavila je da će poslije dogovora o energetici, građani koji žive u opštinama na sjeveru Kosova plaćati utrošenu struju poštujući zakone Kosova i potpisani sporazum, prenosi Lajmi.

Ona je rekla da poslije sedam godina, tokom kojih je došlo do značajnog gubitka u energetskom sistemu Kosova sada nema drugog izlaza osim implementacije sporazuma.

Navela je da su rokovi i obaveze svake strane jasno precizirani i da želi da vjeruje da će poslije mjesec dana, a zatim poslije 45 dana, i 100 dana kako je predviđeno sporazumom, biti rezultata u njegovoj primjeni.

Kusari-Lila je rekla da su četiri opštine na sjeveru "dio Republike Kosovo i da Srbi koji tamo žive moraju da žive u funkcionalnoj državi i moraju odmah da budu dio implementacije sporazuma".

Ona je navela da izjave srpskih zvaničnika da dogovor o energetici otvara put Zajednici srpskih opština ne bi trebalo uzeti u obzir.

"Ne treba da nasedamo na stalne manipulacije Srbije, uključujući i raniju izjavu Vučića, a sada i Petkovića, jer je ovaj sporazum, odnosno njegova primjena, povratak u normalu na sjeveru poslije 23 godine izostanka naplate ili odgovornosti i, naravno, novčane nadoknada za utrošenu energiju", rekla je Kusari-Lila.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net