Predsjednik PDK-a

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi izjavio je da se sporazumu o energetici koji su postigli Kosovo i Srbija i o kome se razgovara od 2015. godine, protivio Pokret Samoopredjeljenje dok je bio u opoziciji, a zbog čije je nesigurnosti odložen za sedam godina, prenosi Ekonomija onlajn.

On je naveo da postizanje tog sporazuma vidi i dobru i kao lošu vijest.

"Dobra vijest je da konačno premijer Kosova zajedno sa ovom vladom shvataju ono što smo uradili u prošlosti, a što je za dobrobit građana Kosova, a kao lošu vijest vidim što su kao opozicija i zbog njihove nesigurnosti politički odložili proces sedam godina. Ovo je sporazum o kome smo razgovarali od 2015. godine kada smo ga potpisali i kada je odobren i smatram da će njegova implementacija omogućiti punu integraciju energetskog sistema, uključujući fer obračun računa. Nadam se da će detalje dati Vlada, a ne mi", rekao je Krasniqi.

On kaže da zabrinjava rad Specijalnog suda i da se izvještaj Dicka Martyja, a na kome je izglasano njegovo osnivanje, ne može više uzimati u obzir.

Krasniqi navodi da je evidentna zabrinutost za ljudska prava i da time treba da se pozabave kosovske institucije – ministarka pravde i Skupština Kosova.

"Skupština Kosova je osnovala Specijalni sud koji je izglasan za nešto drugo i sada dolazimo do nečeg drugačijeg jer je izvor toga bio izvještaj Dicka Martyja, a danas izvještaj Dicka Martyja to nije", rekao je Krasniqi.

Krasniqi je govorio i o odnosima Kosova sa Albanijom, koje ocjenjuje kao slabe.

"Imamo saradnju sa Albanijom i mislim da su sastanci vlada važni momenti za finalizaciju saradnje između dvije zemlje, koja nažalost u političkim odnosima nikada nije bila slabija, tako da očekujem potpisivanje sporazuma i pored toga što su sporazumi reciklirani", rekao je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online